Gazdaság

Drágult a vágósertés, nőttek a termelői árak

Mezőgazdasági adatok

Döntően az élő állatok felvásárlási árának megugrása miatt három hónap enyhe mérséklődés után májusban ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak növekedési üteme.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnapi adatai szerint a mezőgazdasági termelői árak átlagosan 17,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, ami 1,9 százalékponttal több az áprilisi 15,5 százalékos emelkedésnél. Kiemelték: ezen belül az élő állatok felvásárlási ára 6,5 százalékponttal ugrott meg, 3,5 százalékkal lettek drágábbak a tavaly májusinál.

Az állati termékek árának 7,3 százalékos éves emelkedése is 0,3 százalékponttal nagyobb az előző havinál. Az adatokból továbbá kiderül: a vágósertések árindexe 11,7 százalékponttal emelkedett, az éves összevetésű árcsökkenés az áprilisi 17,8 százalékosról 5,6 százalékra esett. A növénytermesztési és kertészeti termékek ára átlagosan 23,5 százalékkal nőtt egy év alatt, ami 0,2 százalékponttal magasabb az áprilisi emelkedésnél. A gabonafélék termelői árának éves emelkedése 2,4 százalékponttal 38,8 százalékosra, a zöldségféléké 1,9 százalékponttal 4,4 százalékra fékeződött.

Kapcsolódó írásaink