Gazdaság

Rendkívül népszerű a babaváró és a csok

Az otthonteremtési támogatások mentették meg az ingatlanpiacot

Aki teheti, igényli a babaváró támogatást. A jogosultak nagy része ingatlanvásárláshoz használja fel, és szükség esetén további támogatott konstrukcióval kombinálja.

Rendkívül népszerű a babaváró és a csok
Tavaly július óta csaknem háromszázezer ingatlan cserélt gazdát
Fotó: MH/Katona László

A főváros és vidék tekintetében nincs nagy szórás, aki csak teheti, és megfelel a feltételeknek, az igényli a babaváró támogatást – válaszolta lapunk megkeresésére Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. Kifejtette, a maximális, tízmillió forintos támogatásból Budapesten az ingatlanok vételárának negyedét, vidéken pedig akár a felét is fedezni tudják az ügyfelek, így a nagyobb lakások, családi házak megvételéhez is rendkívüli segítséget tud nyújtani a babaváró. Emellett azonban további támogatásra is szükségük lehet lakáscéljaik eléréséhez az igénylőknek, amihez az államilag támogatott hitelek, a csok és a falusi csok megfelelő alternatívát nyújtanak – mutatott rá Benedikt Károly.

Felhívta egyúttal a figyelmet, hogy a csokkal szemben a babaváró nagy előnye, hogy nincs ingatlanhoz kapcsolódó feltétele, szélesebb körű felhasználási lehetőséget nyújt a pároknak, akik így a beépítendő telektől a befektetésnek szánt garzonlakáson át a nagyobb családi házig bármire felhasználhatják.

A tapasztalatok alapján továbbá elmondható, hogy befektetés céljából akár kisebb méretű ingatlanok vásárlását is fedezhetik ebből a támogatásból. Mindez pedig annak köszönhető, hogy a babaváró egy szabad felhasználású konstrukció, ami a gyermekvállalást, illetve a születendő gyermek felneveléséhez szükséges anyagi biztonságot hivatott támogatni – akár ilyen formában is.

Benedikt Károly elmondta még, hogy a jegybank adatai szerint idén március végéig összesen 1,192 milliárd forintot tettek ki a babaváró hitelek, amelyeket 68 százalékban ingatlanvásárlásra fordítottak a házaspárok. A Duna House havi tranzakciószám-becslése alapján 2019 júliusa óta több mint 286 ezer ingatlaneladás történt Magyarországon. A dinamikusan fejlődő pia­cot csak a covidjárvány első hulláma tudta megtorpantani, de egy hónap után a trend folytatódott, köszönhetően a különböző otthonteremtési támogatásoknak, a csoknak és a babavárónak.

Kapcsolódó írásaink