Gazdaság

A MEKH jóváhagyta a Szerbiából érkező földgázszállítási kapacitás növelését

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) döntött arról a fejlesztési javaslatról, amelynek célja, hogy a Szerbiából Magyarországra irányuló földgázszállítás kapacitását növelje. A döntés a rendszerszintű optimalizáció részeként elősegíti a meglévő infrastrukturális eszközök hatékonyabb kihasználását, emellett növeli a hazai ellátásbiztonságot - derül ki a hivatal lapunkhoz hétfőn eljuttatott közleményéből.

A MEKH jóváhagyta a Szerbiából érkező  földgázszállítási kapacitás növelését
A MEKH döntött arról a fejlesztési javaslatról, amelynek célja, hogy a Szerbiából Magyarországra irányuló földgázszállítás kapacitását növelje (Képünk illusztráció)
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Európa és a régió földgázellátási struktúrája már rövid távon jelentősen megváltozhat a következő években. Emiatt a MEKH és a rendszerüzemeltetők számára kiemelt feladatot jelent, hogy felkészüljenek a megváltozott irányokból jövő források fogadására.

Az elmúlt években erősödő zöld gazdaság felé történő elmozdulás pedig még inkább arra ösztönzi a földgázszektor szereplőit, hogy újragondolják a rendszerfejlesztés prioritásait, és a meglévő rendszerek jobb kihasználása váljon hangsúlyossá. Ebben az új megközelítésben elsődleges szempont, hogy az ellátásbiztonság csökkenése nélkül, a beruházások minimalizálásával a költséghatékonyság kerüljön előtérbe.

Az évenként benyújtandó 10 éves fejlesztési javaslatcsomag részeként az FGSZ Földgázszállító Zrt. fejlesztési javaslata szerint a magyar-szerb 6 milliárd köbméter/év beszállítási kapacitáshoz kapcsolódó infrastruktúra rendelkezésre állásával, a meglévő rendszerek optimálisabb kihasználásával 2021. október 1-jétől biztosítható a 8,5 milliárd köbméter/év beszállítási kapacitás. Ezzel nagyobb tranzitjellegű szállítási igény kielégítése is lehetővé válik - áll a közleményben.

Emellett a kapacitás beruházás nélküli növelése a felhasználókat terhelő díjak növekedése nélkül emeli a hazai ellátásbiztonságot is.

Kapcsolódó írásaink