Gazdaság

Új irányba fordult az agrárdiplomácia, cél az agrárkülgazdaság fejlesztése

Szakdiplomata-hálózat

A magyar agrárdiplomácia stratégiája idén alapjaiban újult meg: a fókusz az agrárkülgazdaság erőteljes fejlesztése lett – mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomatáinak éves beszámoló értekezletén Bencsik Dávid, a minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Az AM közleménye szerint a helyettes államtitkár kiemelte: az agrárexport dinamizálása alapvető nemzeti érdek.

„Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy növeljük a magyar agrárium és élelmiszeripar kivitelét. Ehhez új és hagyományos piacokra egyaránt szükség van. Természetesen továbbra sem fogjuk elhanyagolni a hagyományos diplomáciai színtereket, azonban azok másodlagossá válnak: tevékenységünk fókusza a világjárvány miatt kialakult, gyökeresen új helyzetben az ország exportképességének fellendítése és a magyar agrárium általános fejlődésének, megújulásának nemzetközi támogatása” – szögezte le Bencsik Dávid.

Az AM irányítása alatt álló szakdiplomata-hálózat tagjai a magyar agrár- és környezetügyi szempontból kiemelt magyar nagykövetségek munkáját segítik. A legfontosabb európai és EU-n kívüli piacokon a magyar érdekeket képviselő hálózat tagjai jelenleg Washingtonban, Londonban, Párizsban, Berlinben, Rómában, Varsóban, Belgrádban, Bukarestben, Moszkvában, Pekingben és Tokióban látják el az ehhez szükséges feladatokat.