Gazdaság

Nagyot nőtt a babaváró hitel folyósítása a bankoknál

A fiatal párok többsége lakáscélra használja fel a konstrukciót

Miközben a teljes magyarországi piacon a folyósított babaváró kölcsönök összege az év első öt hónapjában csökkent, a K&H-nál jelentősen, 36 százalékkal nőtt.

Nagyot nőtt a babaváró hitel folyósítása a bankoknál
Főként lakásvásárláshoz használják fel a babaváró kölcsönt
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Ennek eredményeként a K&H részesedése a babaváró piacán 12 százalékra nőtt a korábbi 8,2 százalékról – közölte tegnap a pénzintézet. Míg a múlt év első öt hónapjában a babaváró-igénylések 14 százalékát indították el a K&H erre kialakított weboldalán, idén lényegében megduplázódott az arányuk, 27 százalékot tett ki.

Az online igénylés térnyerése nem meglepő, mert a digitális fejlesztéseket kiemelten kezelő pénzintézet hasznos megoldásokkal segítette az igénylőket.

A K&H babaváró-kalkulátorának adatai szerint az érintettek átlagosan 9,3 millió forintos kölcsönt szerettek volna, ami alig marad el a tízmilliós maximális összegtől, és megközelíti a K&H által folyósított babavárók 9,5–9,6 milliós átlagát.

A Gránit Bank az MTI-vel közölte: júniusig több mint kétszer annyi babaváró kölcsönt folyósítottak, mint az előző év hasonló időszakában. A babaváró hitel állománya 2021. június végére 110,6 százalékkal haladta meg a 2020 első fél év végi értéket. A növekedésben szerepet játszik az online hitelfelvételi folyamat kialakítása, amely idén február végétől a videóbankban megköthető hitelszerződéssel teljessé vált, vagyis
a hitelfelvétel száz százalékban online intézhető.

A fizikai megjelenés nélküli, online hitelfelvételt júniusban már az igénylők 98 százaléka választotta. A babaváró hitelt a Gránit Banknál igénylő fiatal párok többsége lakáscélra – vásárlásra vagy felújításra – kívánta felhasználni, míg negyedük biztonsági tartalékként vagy hitelkiváltás céljából vette fel.

Kapcsolódó írásaink