Gazdaság

Az otthonteremtő kedvezmények az agglomeráció ingatlanpiacának is kedveznek

A babaváró támogatást, mivel szabadfelhasználású, megjelenése óta nagy arányban fordítják lakáscélokra

A csok, a babaváró kölcsön, valamint az illetékmentesség együttesen lehetővé teszi, hogy a vásárlók kedvezőbb feltételekkel juthassanak akár új családi házhoz is, nem messze Budapesttől – írták lapunk megkeresésére az OTP Ingatlanpont szakértői.

Az otthonteremtő kedvezmények az agglomeráció ingatlanpiacának is kedveznek
A támogatások kombinálása lehetővé teszi, hogy a vásárlók kedvezőbb feltételekkel juthassanak akár új családi házhoz, nem messze a fővárostól
Fotó: MH/Katona László

Az OTP Ingatlanpont agglomerációs sikerlistájának élcsoportjában a Budapesttől délre található települések találhatók, mint például Érd és Diósd vagy Délegyháza, Szigetszentmiklós és Dunaharaszti – válaszolták lapunk megkeresésre a hálózat szakértői. Északról Pomáz és Szentendre emelhető ki. Keresletnövekedést leginkább ezeken a településeken tapasztaltak, ami vélhetően a települési szintű árszínvonal növekedésében is felmérhető lesz.

Nem valószínűsíthető ugyanakkor szerintük, hogy a népességszám-növekedés egyik évről a másikra trendszerű változást eredményezne, de a települések lélekszám változásáról az OTP Ingatlanpont nem vezet statisztikát. Ismert ugyanakkor, hogy egyes települések lakosságszáma jelentősen nőtt. Kérdésünkre kitértek rá, hogy az otthonteremtési támogatások árakra gyakorolt hatásáról még nem elérhetők a statisztikák. Ami viszont látható, hogy a babaváró támogatást, mivel szabadfelhasználású, megjelenése óta nagy arányban fordítják lakáscélokra.

Megfigyelhető, hogy a támogatások hatására megnövekedett kereslet miatt az alku mértéke jelentősen csökkent. Kifejezetten árcsökkenő tendenciát sehol nem tapasztaltak a szakértők. Természetesen, vannak azért kivételek és néhány esetben, egyedi élethelyzet megoldásakor találkozhatunk árcsökkentéssel, de ez semmiképp nem tekinthető tendenciának.

Elmondták még, hogy a család­támogatások igénybevételével vásárlók célpontjai többnyire az agg­lomerációban található új építésű ingatlanok. A csok, a babaváró kölcsön és az illetékmentesség együttesen lehetővé teszik, hogy a vásárlók kedvezőbb feltételekkel juthassanak akár új családi házhoz is, nem messze Budapesttől. Mindemellett a hasonló ingatlanok építésére alkalmas telkek iránt is óriási az érdeklődés, amit  azok a beruházók generálnak, akik ilyen ingatlanok kivitelezésével foglalkoznak.

Kapcsolódó írásaink

Eredményesek az otthonteremtési támogatások

ĀA fellendülés időszaka kezdődhet idén Magyarországon, sok más európai államot megelőzve, a keleti vakcinák beszerzése körülbelül másfél hónapnyi előnyhöz juttatta hazánkat