Gazdaság

Úton a hulladékmentesség felé

Cél a felhalmozódott szemét szelektív gyűjtése és lehető legnagyobb mértékű újrahasznosítása, ezáltal a hazai folyók egyre jelentősebb mértékű megtisztítása

Lényeges szempont, hogy a csomagolási hulladék megfelelő kezelése ne csak a gyártási és üzleti folyamatokban történjen, hanem ennek elősegítése társadalmi felelősségvállalási tevékenységeken keresztül is megtörténjen, ami egyben hozzájárul a társadalmi szemléletformáláshoz. Szakmai szervezetekkel való összefogással, anyagi támogatással és önkéntes akciókkal is rendszeresen tenni kell a szelektív hulladékgyűjtés érdekében.

Úton a hulladékmentesség felé
Nem az a lényeg, hogy minél olcsóbb legyen a csomagolás
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„Stratégiai cél, hogy 2025-re húsz százalékkal kevesebb kőolajszármazékból készülő műanyag kerüljön gyártásba. Elköteleztük magunkat az újrahasznosított anyagok előnyben részesítése, a csomagolóanyagok csökkentése és a megújuló erőforrásokból készülő csomagolások bevezetése mellett. Cégünk is részese a csomagolási hulladékkal kapcsolatos problémának, így a megoldásnak is része akarunk lenni” - mondta lapunknak Szűcs Judit, a Coca-Cola kommunikációért és fenntarthatóságáért felelős vezetője.

Valamennyi csomagolóanyag száz százalékban újrahasznosítható, így megfelelő kezelés esetén ismételten értékes erőforrásokká válhat. A törekvés célja a hulladékmentesség elérésre, ennek okán a PET-palackok előállításához újrahasznosított PET-alapanyagokat használnak fel, 2025-ig harmincöt százalék a cél, 2030-ra pedig ötven százalék. „A Hulladékmentes Világ nevű globális stratégia pedig azt célozza, hogy 2030-ig a felhasznált csomagolóanyagoknak megfelelő mennyiséget begyűjtsenek és újrahasznosítsanak” – hívta fel a figyelmet Szűcs Judit.

Hozzátette, nem az a lényeg, hogy minél olcsóbb csomagolású legyen a termék, ezért volt fontos jeletős összegeket befektetni az új, fenntartható csomagolási megoldások kifejlesztésébe, a kibocsátások csökkentésébe és a szelektív gyűjtéssel kapcsolatos szemléletformálásba is. Mindezek mellett az államnak fizetendő környezetvédelmi termékdíj rendszerén keresztül jelenleg is évente milliárdos összeggel járul hozzá a vállalat az italcsomagolások minél nagyobb arányú hazai szelektív gyűjtéséhez és újrahasznosításához.

Szűcs Judit elmondása alapján az iparági szövetségesekkel együtt egy PET-palack-újrahasznosító üzem létrehozása is fontos volna uniós és kormányzati segítséggel Magyarország területén, aminek termékeit a hazai cégek ismételten italcsomagolások gyártására használhatnák fel. Ehhez kapcsolódóan fontos az újrahasznosított alapanyagokból készülő csomagolóanyagok térnyerését támogató ösztönzők bevezetése is.

„Lényeges szempont, hogy a csomagolási hulladék megfelelő kezelését ne csak a gyártási és üzleti folyamatokban, hanem a társadalmi felelősségvállalási tevékenységeken keresztül is elősegítsék, formálva ezáltal a társadalom szemléletét is” – magyarázta a kommunikációért és fenntarthatóságáért felelős vezető.

Továbbá kiemelte, ezen belül szakmai szervezetekkel való össze­fogással, anyagi támogatással és önkéntes akciókkal is rendszeresen tenni kell a szelektív hulladékgyűjtés érdekében. Példa erre a 2019-ben indított Hulladékmentes Tisza program, amelyben együttműködnek az Országos Vízügyi Igazgatósággal és a PET Kupa nonprofit szervezettel.

A program célja a folyamatos védekezés, a felhalmozódott hulladék gyűjtése és lehető legnagyobb mértékű újrahasznosítása, ezáltal a folyó hazai szakaszának egyre jelentősebb mértékű megtisztítása. Az anyagi támogatást mindehhez a világ egyik legnépszerűbb üdítőmárkájának globális alapítványa biztosítja, mintegy 73 millió forintos finanszírozással. „A program során eddig összesen több mint tízezer tonna hulladéktól és uszadékfától szabadították meg a Tisza környékét, és több tonnányi műanyagot szállítottak el újrahasznosításra” – húzta alá Szűcs Judit.

A kávénak karbonsemlegesnek kell lennie

„A kapszulák alumíniumból készülnek, amely kiválóan óvja a magas minőségű kávé frissességét és aromáit, és tökéletesen megvédi az őrölt, pörkölt kávét az oxidációtól, a fénytől és a párától, ezért használunk kezdettől fogva ilyen anyagú kapszulákat” – mondta el lapunk megkeresésére Rezsdovics Kata, a Nespresso marketingmenedzsere.

A visszagyűjtött kapszulák Magyarországon a debreceni feldolgozó partnerünkhöz kerülnek, ahol a megfelelő szakértelemmel és eljárással feldolgozzák és újrahasznosítják azokat. Továbbá hangsúlyozta: tavaly vezették be az első olyan kapszulákat, amelyek nyolcvan százalékban újrahasznosított alumínium felhasználásával készülnek, és az a cél, hogy 2021 végére az összes otthoni fogyasztásra szánt Original kávé ilyen csomagolást kapjon, még inkább biztosítva ezzel az anyagfelhasználás körkörösségét, tovább csökkentve az egy csésze kávéra jutó karbonlábnyomot azért, hogy 2022-ben minden csésze kávé karbonsemleges legyen.
(JA)

Kapcsolódó írásaink

Úton a tudatosabb jövő felé

Ā„A mai nemzedék már úgy nő fel, hogy nekik fontos a környezet, más az értékrendjük, mint korábban volt, és ez sokszor a szülőkre is hat a gyerekek által”