Gazdaság

Több mint ezer ember képeztette át magát programozónak

Egyedülálló európai program

Több mint negyvenezren végezték el sikeresen a gazdaságvédelmi akcióterv részeként indított nyolchetes ingyenes informatikai képzést, erre épült a programozói képzés, amelyen 1076-an vettek részt – mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára tegnap Budapesten sajtótájékoztatón.

Több mint ezer ember képeztette át magát programozónak
György László
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A szakpolitikus hozzátette, a programozónak tanulók 97 százaléka sikeres vizsgát tett, háromnegyedük pedig már el is helyezkedett a munkaerőpiacon. Egyebek mellett korábban bolti árufeltöltőként, jogászként, tolmácsként, futárként, tanárként dolgozók is átképeztették magukat programozónak.

A tanulók átlagéletkora 39 év volt, ami az államtitkár szerint azt jelenti, hogy sosem késő új szakmát tanulni. Az Európai Bizottság szerint a válság alatt Magyarországon indított nyolchetes ingyenes informatikai képzés egész Európában egyedülálló – mondta György László.

Az ITM államtitkára úgy vélte, a gazdaságvédelmi akcióterv azért működhetett, mert a magyar emberek bátrak voltak, tudták, hogy akkor lehetnek sikeresek, ha a megváltozott körülményekhez alkalmazkodnak. Kiemelte, az Újratervezés Program sikerére tekintettel hamarosan újra meghirdetik az ingyenes informatikai képzést, az időtartamát azonban nyolcról négy hétre rövidítették, a jelentkezők számát pedig tízezer emberben maximálták. György László az érdeklődőket arra kérte, hogy figyeljék az Ujratervezes.nive.hu oldalt.

Kapcsolódó írásaink