Gazdaság

Hatékony a hazai kárenyhítési rendszer

Segítség a gazdálkodóknak

A magyar mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer érdemi segítséget nyújt a viharok és jégverések okozta károk utólagos kezelésében – közölte Nagy István agrárminiszter.

Hatékony a hazai kárenyhítési rendszer
Nagy István
Fotó: MH

A tárca vezetője a minisztérium tegnap kiadott közleményében kiemelte, hogy az elmúlt hetek szélsőséges időjárásának következtében a hatóságokhoz eddig több mint ezerháromszáz jégesőkárra és ötvenhat viharkárra vonatkozó kárbejelentés érkezett, ami összesen csaknem huszonnégyezer hektárt érint.

A legnagyobb területen, több mint hatezer hektáron Bács-Kiskun megyében, ezt követően négyezer-hatszáz hektáron Somogy megyében és háromezer-ötszáz hektárt meghaladóan Csongrád-Csanád megyében tettek a termelők jégesőkár-bejelentést. Viharkár esetében hétszázharminc hektárról érkezett jelzés – magyarázta a tárcavezető.

A legnagyobb területen, több mint hatezer-hétszáz hektáron a kukorica, majdnem háromezer-hétszáz hektáron a napraforgó, míg háromezer hektárt meghaladóan az őszi búza károsodott a jégeső miatt. A vihar a meggyültetvényeket ezerhétszáz, a napraforgót százötven és az őszi árpát száznegyven hektáron érintette.

Kapcsolódó írásaink