Gazdaság

Elnökséget választott a drónkoalíció

A közútinál biztonságosabb, tisztább és gyorsabb közlekedési módoknak 2030-ig 340 millió felhasználójuk lehet

Az induló hatvanról a megalapítása óta eltelt két hónap alatt kilencvenhatra nőtt a Magyarországi Drón Koalíció (MDK) tagjainak száma – közölte tegnap az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A szervezet első plenáris ülésén megválasztotta a kilenctagú elnökségét, és döntött a szakmai munkacsoportok létrehozásáról is – tájékoztat a tárca közleménye. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Széchenyi István Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a HungaroControl Zrt. kezdeményezésére létrejött MDK célja, hogy a pilóta nélküli légi járművek és kapcsolódó technológiák alkalmazási területén működő vállalkozásokat versenyképességük nemzetgazdasági szinten mérhető növekedésében támogassa.

A világméretű trendekhez való alkalmazkodás egyik legfontosabb fokmérője az egyes országok korszakváltó technológiák bevezetésében, alkalmazásában nyújtott teljesítménye. A magyar kormány határozott szándéka szerint Magyarországnak e folyamatban élenjáró szerepet kell betöltenie legalább régiós, de lehetőség szerint akár európai szinten is.

Az Európai Bizottság becslései szerint a pilóta nélküli légi járművekkel összefüggő területeken húsz év múlva több mint százezren dolgozhatnak majd a kontinensen. A közútinál biztonságosabb, tisztább és gyorsabb közlekedési módoknak 2030-ig 340 millió felhasználójuk lehet. Magyarország előkelő helyet szeretne kivívni magának a drónok alkalmazása, kutatása és gyártása területén is.

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség májusban közzétett kutatása arra enged következtetni, hogy a magyar emberek átlag feletti mértékben nyitottak az innovatív légi közlekedési technológiákra – jelentette ki az ülést megnyitó Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. A koalíció koordinációs feladatait a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. és a Digitális Jólét Program látja el.

Kapcsolódó írásaink