Gazdaság

Aktív a magyar részvétel a fenntartható élelmezésért

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet tanácskozásának legfontosabb témái a klímaváltozás és a járvány hatásai

Ismét Budapest ad otthont az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet regionális találkozójának.

Aktív a magyar részvétel a fenntartható élelmezésért
Fontos az egészséges és fenntartható élelmiszer-előállítás és -fogyasztás
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Magyarország sokoldalúan vesz részt a világélelmezési projektekben és elkötelezett a fenntarthatósági célok megvalósítása érdekében – emelte ki az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet Európai és Közép-ázsiai Hivatala (FAO) informális regionális tanácskozásának tegnapi megnyitóján Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

A regionális találkozónak immár hagyományosan Budapest ad otthont. Bencsik Dávid köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Food Systems Summit (Élelmezési Rendszerek Csúcstalálkozó) nemzeti koordinátoraként az egészséges és fenntartható élelmiszer-előállítás és -fogyasztás megvalósításáért és jó gyakorlatok bevezetéséért dolgozik.

Magyarország továbbra is elkötelezetten támogatja a FAO Fiat panis (Legyen kenyér!) jelmondatának megvalósulását, többek között a hazánkban jól működő ösztöndíjprogram és FAO-projektek finanszírozása révén – szögezte le Bencsik Dávid.

A rendezvényen az európai és közép-ázsiai régió országainak kormányzati képviselői mellett az üzleti, akadémiai és civil szférából érkező szakértők vesznek részt, akik áttekintik a FAO eredményeit és jövőbeni tevékenységét, prioritásait a régióban. A napirenden a FAO fenntartható fejlődési célok elérése érdekében végzett tevékenysége szerepel, megvitatják többek között a családi gazdaságok, a digitalizáció, az értékláncok, a mezőgazdasági termelés fenntarthatósága, az iskolai étkeztetési programok helyzetét az európai és közép-ázsiai régióban.

Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató-helyettese és európai, valamint közép-ázsiai regionális képviselője megnyitóbeszédében szólt a tanácskozás – és egyben térségünk – központi témáiról: a hatékony, ellenálló és fenntartható agrárélelmezési rendszerekről, a klímaváltozás és a járvány hatásai­ról, továbbá a vidéki térségekben élő nők és fiatalok helyzetéről.

Kapcsolódó írásaink