Gazdaság

Újabb brüsszeli támadás a rezsicsökkentés ellen

Az Európai Parlament a mai napon elfogadta a 2030-ig tartó időszakra szóló általános uniós környezetvédelmi cselekvési programját. Az EP indítványában azt szorgalmazza, hogy legkésőbb 2025-ig a fosszilis tüzelőanyagok valamennyi támogatását szüntessék be a tagállamok. Tóth Edina EP-képviselő szerint az intézkedés bevezetése a magyar fogyasztókat rendkívül hátrányosan érintené, hiszen veszélyezteti a magyar rezsicsökkentést.

Újabb brüsszeli támadás a rezsicsökkentés ellen
Tóth Edina
Fotó: Európai Parlament

Új szakaszba lépett az uniós környezetvédelmi intézkedésekről szóló vita az Európai Parlamentben. Az EP baloldali többsége - a magyar baloldal képviselőivel együtt - újfent a magyar rezsicsökkentés ellen intézett támadást.

Az indítványban azt szorgalmazzák, hogy minden uniós tagállam 2025-ig vezesse ki a fosszilis tüzelőanyagokhoz kapcsolódó támogatásokat. Egy ilyen intézkedés bevezetése a magyar embereket rendkívül hátrányosan érintené, hiszen veszélyezteti a hazai rezsicsökkentő intézkedéseket.

Továbbá felülírja az Európai Tanács 2020-ban elfogadott következtetését is, amelyben elismerik a fosszilis tüzelőanyagok közül a földgáznak az energia átmenetben betöltött szerepét. Tóth Edina szerint a magyar energiaellátási rendszer kiválóan vizsgázott a koronavírus-járvány alatt, a lakossági energiaárak pedig a legalacsonyabbak között vannak Európában.

A lakossági fogyasztás viszont jelentősen megnőtt, ezért a földgáz alapú beruházások támogatását 2030-ig fent kell tartani. „Az EP balliberális javaslata a támogatások középtávon való kivezetéséről elfogadhatatlan, hiszen egy fontos eszközt venne ki a tagállamok kezéből a megugró árak féken tartására.

A Fidesz képviselőcsoportja számára a magyar emberek megfizethető és biztonságos energiaellátása az első" - emelte ki Tóth Edina.

Kapcsolódó írásaink