Gazdaság

A szálláshelyek is érzik már az újranyitás pozitív hullámát

A járványügyi korlátozások májusban még erősen éreztették hatásukat a belföldi hotelek és panziók forgalmán

Sokkal jobb volt a turizmus helyzete idén májusban, mint egy évvel korábban, de a válság előtti szinttől még elmarad.

A szálláshelyek is érzik már az újranyitás pozitív hullámát
Budapesten több mint nyolcszorosára nőtt a vendégéjszakák száma a tavalyihoz képest, ami a munkaerőpiacnak is kedvez
Fotó: MH/Katona László

A kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezését célzó védelmi intézkedések könnyítésének hatására a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma májusban 2020 azonos hónapjához viszonyítva háromszorosára nőtt, de 56 százalékkal elmaradt a járvány kitörése előtti év, 2019 májusához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2020. májushoz mérten ötszörösére nőtt, 2019 azonos időszakához viszonyítva 91 százalékkal csökkent. Az előző hónaphoz képest a belföldi vendégéjszakák száma 384 ezerrel magasabb volt.

Májusban az előző év azonos időszakához képest az összes bruttó árbevétel folyó áron 8,9 milliárd forinttal nagyobb volt, 12,6 milliárd forintra nőtt. Tavaly májushoz képest a belföldi vendégek száma 128 ezerrel, a vendégéjszakáké 336 ezer éjszakával lett nagyobb.

A vendégszám 211 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 522 ezer volt.

Az éjszakák 72 százalékát szállodákban töltötték, ahol a növekedés mértéke csaknem négyszeres volt. A külföldi vendégek száma 34 ezer fővel, a vendégéjszakáké 100 ezer éjszakával nőtt az előző év azonos időszakához képest. A szálláshelyekre érkezett 39 ezer vendég 125 ezer vendégéjszakát töltött el.

A vendégek nagy része szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma több mint ötszörösére bővült 2020 májusához képest. A növekedés Budapesten volt a legnagyobb, több mint nyolcszoros.

A KSH szerint 1945 kereskedelmi szálláshely, köztük 691 szálloda és 769 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. Májusban az előző hónaphoz képest az összes vendégéjszaka 81 százalékát a belföldi vendégek töltötték el. Az első öt hónapban az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek 68 százalékkal kevesebb, összesen 1,4 millió vendégéjszakát regisztráltak.

A belföldi vendégek 55, a külföldiek 81 százalékkal kevesebb, egymillió, illetve 409 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken – írta a KSH.

Kapcsolódó írásaink

Egységes besorolást kapnak a szálláshelyek

ĀA foglaltsági állapotok alapján még a tavalyi nyárnál is erősebb forgalom várható a szálláshelyeken. Az oltási igazolványnak továbbra is kiemelt szerepe marad az ágazatban