Gazdaság

Építőanyag-drágulás: kártérítést is követelhetnek a vásárlók

Érdekes helyzetet teremthet a piacon, ha esetleg bebizonyosodik, hogy a kereskedők kartelleztek a magasabb árak fenntartása érdekében – mondta Tolnay Mihály

Idén elszabadultak az új lakóingatlanok árai, egyrészt az építőanyagok drágulása okán, másrészt az élénkülő keresletnek köszönhetően. Az építőanyag-drágulás miatt a GVH már vizsgálódik, és egy esetleges kartellmegállapítást követően az építtetők vagy lakásvásárlók elviekben akár kártérítést is követelhetnének – áll az Ingatlan.com friss elemzésében.

Építőanyag-drágulás: kártérítést is követelhetnek a vásárlók
A szokatlanul drasztikus áremelkedés miatt a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot folytat
Fotó: MH/Purger Tamás

Két teljesen különböző fél évet tudhat maga mögött az új lakóingatlanok piaca, a múlt év második felében alig változtak az átlagos négyzetméterárak a kínálati piacon, 2021 első hat hónapjában viszont drasztikusan emelkedtek, részben az építőanyagárak növekedése miatt – áll az Ingatlan.com tegnapi sajtóközleményében.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) bejelentette, hogy kivizsgálja, történt-e kartellezés az építőanyag-kereskedelemben. Ha a hatóság megállapítana egy esetleges összefonódást, akkor az építtetők vagy az új építésű ingatlant vásárlók elviekben akár kártérítést is követelhetnének.

A koronavírus-járvány előtt az új lakások árának emelkedésében a kereslet, a munkaerő drágulása volt a főszerepben, az építőanyagok árának emelkedése kevésbé. Most viszont, az utóbbiak extrém drágulása miatt a tavalyi második és az idei első fél évben teljesen különbözött az új lakóingatlanok piaca az átlagárak változása alapján – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, majd hozzátette: Budapesten például a múlt év második felében, júniustól az év végéig kevesebb mint tízezer forinttal nőtt az eladásra kínált új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára, idén januártól július elejéig viszont több mint hatvanezer forinttal. Az árváltozás dinamikája a többi nagyvárosban is hasonló volt.

Az Ingatlan.com adataiból az is kiderül, hogy a fővárosban tavaly júniusban az új lakóingatlanoknál az átlagos négyzetméterár 854 ezer forint volt, ez december végéig 861 ezer forintra, mindössze egy százalékkal nőtt. Az idén júniusi 923 ezer forintos négyzetméterár viszont hétszázalékos drágulást jelent hat hónap alatt. A fővároson kívüli piacon még látványosabb a különbség.

A múlt év második felében az új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára a megyeszékhelyeken mintegy 2,4 százalékkal 536 ezer forintra mérséklődött, miközben az idei első fél évben több mint tizenkét százalékkal, hatszázezer forint fölé emelkedett.

Érdekes helyzetet teremthet a piacon, ha esetleg bebizonyosodik, hogy az építőanyag-kereskedők kartelleztek a magasabb árak fenntartása érdekében. Szigorúan elméleti síkon ebben az esetben lehet rá esély, hogy az érintettek kártérítést követeljenek – mondta Tolnay Mihály, az Ingatlan.com jogi szakértője.

Balogh László elmondta még, amennyiben az építőanyag-drágulás nemcsak átmeneti, hanem tartós lesz, az a mostani folyamatok alapján drasztikusan megemelheti az új lakások és házak árait, ami viszont begyűrűzhet a használt lakások piacára is.

Kapcsolódó írásaink