Gazdaság

Az elektromos autók használata növekvő népszerűségnek örvend

A kormánynak fontos a közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentése, ezért támogatja a klímabarát technológiák elterjedését – mondta Steiner Attila

A Klíma- és természetvédelmi akciótervvel összhangban 2020-ban megkezdődött az elektromobilitás ösztönzési rendszerének átalakítása, és megteremtettük annak lehetőségét, hogy a kis és olcsó elektromos autók vásárlásához a lakosság a korábbi 1,5 millió forint helyett 2,5 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatásban részesülhessen – mondta lapunknak Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

Az elektromos autók használata növekvő népszerűségnek örvend
A zöld rendszám intézménye számos előnyt biztosít, például ingyenes parkolást és adókedvezményeket
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Már a tavalyi pályázati programot is nagy érdeklődés övezte, amelynek keretében eddig 435 elektromos gépjármű kedvezményes árú megvásárlására került sor, összesen több mint egymilliárd forint összegű támogatással – válaszolta lapunk megkeresésére Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár. Kiemelte: idén már egyszerűsített pályázati feltételek mellett hirdették meg a programot, ami iránt így a tavalyinál is nagyobb érdeklődés mutatkozott: több mint ezerkétszáz elektromos gépjármű kedvezményes árú megvásárlására érkezett be összesen csaknem hárommilliárd forint támogatási igény.

Az államtitkár elmondása szerint ezekből az adatokból is látható, hogy az elektromosautó-használat egyre növekvő népszerűségnek örvend hazánkban, ami a kedvező sávozású támogatási összegeknek, az egyszerűsített pályázati feltételeknek és a pályázati folyamatok átláthatóságának, valamint a gyors elbírálásnak köszönhető.

Az elektromos gépkocsik használatának terjedésével csökken a lokális szén-dioxid-kibocsátás és a zajterhelés, a lakosság tisztább és jobb minőségű levegőhöz juthat, életminősége javulhat. Mindezek eredményeként várhatóan csökkenhetnek az egészségügyi költségek is – nyomatékosította. Az elektromos gépkocsik használatával a nemzet közös örökségét képező ökoszisztéma jobb állapotban őrizhető meg a jövő nemzedékei számára.

A zöld rendszám intézménye számos előnyt biztosít az elektromos autók tulajdonosai számára. Számos adókedvezmény, illetékmentesség, valamint egyéb támogatási forma jelent meg az elmúlt évek során. Emellett az önkormányzatok ingyenes parkolási és behajtási lehetőséget biztosíthatnak e-járművek számára – húzta alá az államtitkár.

Az elektromos járművek töltéséhez kapcsolódó költség mértéke nem függ közvetlenül az olajárak változásától, továbbá az elektromos autóba töltendő elektromos áram akár otthon, megújuló alapon is előállítható. Így az alacsony üzemanyagköltség elérhetősége is a tisztán elektromos autók előnyei közé sorolható. Az e-autó karbantartási költségei is alacsonyabbak, mint a belsőégésű motoros társaiké.

Hátrányként az elektromos autók viszonylag magasabb vételárát lehetne megnevezni, azonban a támogatásnak köszönhetően mára szélesebb réteg számára elérhetővé váltak az elektromobilitás nyújtotta lehetőségek. További kihívást jelentenek a korlátosabb hatótáv, a töltési kötöttségek és az ezekből fakadó tervezési feladatok. Azonban egyre nagyobb akkumulátoros járművek érhetők el, és folyamatosan javul a rendszerek hatékonysága, növekszik a töltőpontok száma, így csökken a hatótáv kérdésének jelentősége.

A pályázati felhívások iránti érdeklődés, valamint az, hogy a pályázatok összértéke rendkívül rövid idő leforgása alatt elérte a teljes keretösszeget, még az előzetes várakozásokat is felmúlta. Ez az eredmény a pályázati konstrukciók sikerét, valamint a magyar lakosság dekarbonizációt és zöldközlekedést támogató orientációját igazolja.

Steiner Attila továbbá megjegyezte: a kormány számára fontos a közlekedés károsanyag-kibocsátásának minél hatékonyabb csökkentése, ezért támogatja a kibocsátásmentes, alacsony kibocsátású és klímabarát technológiák elterjedését. Ezek egymást kiegészítve nyújthatnak lehetőséget a közeljövőben a közlekedés karbonlábnyomának számottevő csökkentésére.

A jövőben az elektromos autók használatának további terjedése várható, többek között a sikeres és rendkívül népszerű pályázati felhívásoknak és a töltőinfrastruktúra-hálózat kiépítettségének köszönhetően

Ugyanakkor a hagyományos hajtásláncokban is van további fejlődési lehetőség: a modern bioüzem­anyagok várható megjelenése, esetlegesen a biogáz közlekedési felhasználásának bővülése új irányokat mutathat a kibocsátás csökkentése terén – húzta alá az államtitkár.

Támogatott elektromobilitás két keréken is

Az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzését támogató pályázatnak már a nyolcadik fordulója nyílik meg július 5. és 9. között. A kormány eddig több mint 4,8 ezer elektromos kerékpár kedvezményes megvásárlásához járult hozzá csaknem 522 millió forinttal – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára vasárnap a tárca közleményében. Schanda Tamást idézve azt írták: a kormánynak a teremtett világ védelme nemcsak egy jelszó, hanem valódi küldetés, ezért is alkották meg és hajtják végre a Klíma- és természetvédelmi akciótervet, amelynek fontos része a közlekedés zöldítése.

A tiszta Magyarországért egyebek mellett a környezetkímélő járművek megvásárlásában is támogatják az embereket. Az egymilliárd forintos keretösszegű pályázat következő szakasza július 5-én 8 órakor nyílik meg.

A támogatás maximális mértéke a vételár ötven százaléka, pedálszenzoros kerékpárok esetében legfeljebb 90 ezer forint, nyomatékszenzoros kerékpároknál pedig legfeljebb 150 ezer forint.
(ZD)

Pályázat gazdasági társaságoknak

A kormány újabb intézkedéssel ösztönzi a Klíma- és természetvédelmi akcióterv céljainak elérését, a közúti közlekedés zöldítését. Egy friss pályázati kiírásban már az egyéni vállalkozók és gazdasági társaságok is kérhetnek állami támogatást tisztán elektromos gépjárművek beszerzéséhez – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.

Kifejtette, hogy a kormány egymilliárd forintot különített el erre a célra. A pályázók a gépjármű értékének legfeljebb felét kaphatják meg támogatásként. Az elektromos személyautók és tehergépkocsik vételárának felső korlátja a gépjármű típusától függően 15 vagy 17 millió forint, az elektromos robogóké pedig 1,1 millió forint.

A kiírás segíti az ország újraindítását, előmozdítja a környezetkímélő közlekedési módok térnyerését. Az új lehetőséggel más cégek és az egyéni vállalkozók mellett a közösségi autómegosztással foglalkozó gazdasági társaságok is élhetnek. A kiírás részletei az IFKA honlapján érhetők el, pályázni július 12-től lehet.
(MOA)

Kapcsolódó írásaink