Gazdaság

A biomassza is teret nyer a megújulók között

Fenntartható fejlődés

Tavaly 3,5 millió tonna biomasszát használtak fel energetikai célra a belföldi üzemek, kilenc százalékkal többet, mint 2019-ben – olvasható az Agrárközgazdasági Intézet Nkft. tanulmányában, amelyet a honlapjukon tettek közzé.

Magyarországon 2020-ban 29, biomassza-alapanyagokat felhasználó erő- és fűtőmű működött, ezek 44,9 százalékban faaprítékot használtak fel, ami majdnem 974 ezer tonnát jelent. A tűzifa részesedése 12,9 százalék, a napraforgóhéj 6,2 százalék, a gabonaszalma 7,4 százalék, a papíripari hulladék 6,7 százalék volt. A 2020-ban felhasznált összes biomassza-alapanyag harmadát a Közép-Dunántúlon, majdnem 29 százalékát a Dél-Dunántúlon használták fel energiatermelésre.

A biogázüzemekben felhasznált biomasszát legnagyobb részben, 26-26 százalékban Dél-Magyarország és az Észak-Alföld üzemei fogyasztották el. Az összefoglaló a biomassza jelentőségét azzal indokolja, hogy a fosszilis energiahordozók kiváltásával hozzájárulnak a fenntartható fejlődéshez, csökkentve a levegőszennyeződést, az üvegházhatást. Természeti adottságainak köszönhetően hazánk nagy mennyiségű alapanyagot tud biztosítani energetikailag hasznosítható növényekből, trágyából.

Kapcsolódó írásaink