Gazdaság

Növelik a hazai termékek arányát a közétkeztetésben

Rövidebb ellátási lánc

A közétkeztetésben 2022. január 1-jétől hatvan százalékra, 2023. január 1-jétől pedig nyolcvan százalékra kell emelni a hazai termékek arányát a jelenlegi ötven százalékról – mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Megújuló közétkeztetés című konferencián tegnap Budapesten.

Erdős Norbert hozzátette, az idén szeptember 1-jétől megkötött közétkeztetési közbeszerzéseknek ezeket az új szabályokat már tartalmazniuk kell. Az újításoktól a közétkeztetés minőségi javulását várják. A módosítások a tavaly év végén elfogadott kormányrendeletben szerepelnek, amelynek célja, hogy támogassa a közétkeztetési rövid ellátási lánc kialakítását: a kistermelő és a főzőkonyha között maximum egy szereplő jelenhet meg.

Az intézkedés arra szolgál, hogy a kistermelők könnyebben be tudjanak kapcsolódni a közétkeztetésbe. Kiemelte, évente 200 milliárd forintot termel a közétkeztetés, amely az országban mintegy kétmillió ember ellátásáról gondoskodik.

Kapcsolódó írásaink

Gazdabarát agrárpolitika

ĀA vidék természetes gazdasági ereje az agrárium és az élelmiszer-előállítás, a kormány az ebben rejlő lehetőséget kívánja kiaknázni – mondta Feldman Zsolt államtitkár