Gazdaság

Erőteljes, valamint váratlan és komoly döntések jönnek

A kormányfő elfogadhatatlannak nevezte az építőiparban tapasztalható árnövekedést

A mai kormányülésen több fontos, gazdaságot érintő téma kerül napirendre, miután kedden Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, hogy magától nem fog a gazdaság 5,5 százalékkal nőni, ehhez kormányzati motívumokat, motivációkat, hatásokat kell gyakorolnunk, és hatásokat kell kiváltani.

Erőteljes, valamint váratlan és komoly döntések jönnek
Orbán Viktor: Azonnali intézkedésekre van szükség
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Váratlan, erőteljes és komoly beavatkozást jelentő döntéseket kell hoznia a kormánynak, és akkor meglehet az 5,5 százalékos gazdasági növekedés és a családok adóvisszatérítése is – mondta kedden újságírói kérdésre Orbán Viktor a Karmelita kolostorban, miután fogadta Eduard Heger szlovák kormányfőt.

Mint azt lapunk korábban megírta, a miniszterelnök óvatosságra intett a gazdasági növekedéssel kapcsolatban, és jelezte: „Ha a Szijjártó Péter vezette gazdasági újraindítási operatív törzs nem visz a kormány elé tizenöt-húsz nagyon komoly, sokakat talán meglepő, erőteljes intézkedést, és a kormány ezeket nem hagyja jóvá a következő egy-két hétben, akkor nem lesz 5,5 százalékos növekedés Magyarországon. Magától nem fog a gazdaság 5,5 százalékkal nőni, ehhez kormányzati motívumokat, motivációkat, hatásokat kell gyakorolnunk, és hatásokat kell kiváltani” – fogalmazott.

A kormányfő arról is beszélt, hogy az építőanyagiparban súlyos problémákat lát, akár száz százalékot is meghaladó az árnövekedés, így a felújítási állami támogatást rögtön „át is szivattyúzzák” az emberektől az építőipari alapanyagokat gyártó cégekhez. Ezt elfogadhatatlannak nevezte, hozzáfűzve: intézkedésekre lenne szükség, és szeretné, ha ezeket még ezen a héten a kormány meg tudná tárgyalni.

A miniszterelnök az európai klímavédelmi célokra és a karbonadóra vonatkozó kérdésre válaszolva megerősítette: a kormány rossz ötletnek tartja azokat az elképzeléseket, hogy a klímavédelem érdekében adóztassák meg a családi házakat és a családi autó-kat. Jelezte: a V4 országai eddig egyhangúlag ez ellen nyilatkoztak, és reméli, hogy ez az egyetértés megmarad. Mint azt korábban megírtuk, a kormányfő a Világgazdaság konferenciáján bejelentette, hogy ha sikerül elérni az 5,5 százalékos növekedést, akkor a gyermeket nevelő szülőknek visszaadják a 2021-ben befizetett adót.

Teljesíthető az öt és fél százalékos növekedési cél

Ha sikerül elkerülni egy újabb járványhullámot, azaz nem lesznek nagyobb lezárások, már az első fél év statisztikái alapján sikerül elérni az öt és fél százalékos GDP-bővülést az év egészében – mondta lapunknak Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Kifejtette, az első negyedévben kétszázalékos visszaesés volt, de a második negyedév jó eredményeket hozhat, ezt a tempót tartva pedig sikerül elérni a kitűzött növekedési célt.

Ehhez hozzájön még az alacsony bázishatás, illetve az is számít majd, hogy a moratóriumból mennyien térnek vissza, azonban az esetleges fizetési nehézségek csupán az utolsó negyedévre lehetnek hatással. Az elemző úgy véli, összességében minden olyan hatás, ami befolyásolná a kitűzött célt, jövőre tolódhat át.
(MOA)

Kapcsolódó írásaink