Gazdaság

Társadalmi érdek a méhészeti ágazat támogatása

Speciális védelmi cél

Hazánk támogatja, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság vizsgálja felül a méhekre vonatkozó speciális védelmi célokat – mondta Nagy István agrárminiszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács luxemburgi ülésén.

Az Agrárminisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti: a miniszter felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a beporzó rovarok szerepe kulcsfontosságú, hiszen hozzájárulnak a biológiai sokféleség megőrzéséhez, a klímaváltozás elleni küzdelemhez és a mezőgazdasági termelés fenntartásához is. Méhek nélkül nincs élet a bolygón, ezért méhészeti ágazat nélkül nincs erős agrárium sem – tette hozzá.

Nagy István szerint itt az ideje annak, hogy uniós szinten kerüljön meghatározásra, hogy a növényvédőszer-használat miatt maximálisan mekkora lehet a mézelő méhcsaládok csökkenése, hazánk a hét százalékra történő mérséklést szeretné elérni. Elmondta, hogy minden olyan kezdeményezést támogat, amely a méhek számára a lehető legnagyobb védelmet biztosítja.

Kapcsolódó írásaink

Hazai az összes itthon árult méz

ĀA vélelmezett mérgezéses méhpusztulások esetében köteles bejelentést tenni a károsult méhész, amit a Nébih vizsgál ki hatékonyan és szakszerűen – írta Nagy István agrárminiszter