Gazdaság

Négy százalék alatt a munkanélküliségi ráta

Kezdenek magukra találni a nehéz helyzetben lévő ágazatok is, például a vendéglátás, turizmus, ugyanakkor egyre több cég jelzi, hogy kevés a szakképzett munkaerő

Tovább emelkedett a foglalkoztatottak száma májusban. A munkanélküliek száma 189 ezer volt, az egy évvel korábbinál huszonhatezerrel, az áprilisinál huszonkétezerrel kevesebb. A munkanélküliségi ráta egy év alatt 0,6 százalékponttal 3,9 százalékra csökkent – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap közölt friss statisztikai adataiból.

Négy százalék alatt a munkanélküliségi ráta
Visszatérés. A válságban sokan hagyták el az érintett szektorokat
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A magyar foglalkoztatáspolitikai intézkedések elérték céljukat – mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára tegnap az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal adatait kommentálva.

Kiemelte: a foglalkoztatás növekedésével a munkaerőpiacon pozitív változások történnek, a foglalkoztatási ráta jóval hetven százalék fölött van, a munkaképesek 72,6 százaléka dolgozik.

Bodó Sándor elmondta, kezdenek magukra találni a nehéz helyzetben lévő ágazatok is, például a vendéglátás, turizmus. Ugyanakkor egyre több cég jelzi, hogy kevés a szakképzett munkaerő, és alig találnak idénymunkást a mező-gazdaságban.

A Központi Statisztikai Hivatal tegnap közölt friss statisztikai adatai szerint a foglalkoztatottak számának emelkedéséhez a munkanélküliek számának huszonhat-ezres csökkenése mellett a munkaerőpiacon jelen lévő aktív népesség létszámának huszonkilencezres emelkedése is hozzájárult, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalékos. A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 72,6 százalékos volt, ami az áprilisi értéknél 0,7 százalékponttal, a tavaly májusinál 1,6 százalékponttal volt magasabb.

A március–májusi három hónapos időszakban a foglalkoztatottak 4,594 milliós átlagos létszáma 44 ezerrel volt több, mint az előző év azonos időszakában. Az elsődleges munkaerőpiacon hatvanötezerrel többen dolgoztak, mint egy évvel ezelőtt. A 15–24 éves fiatalok foglalkoztatási rátája egy év alatt 0,6 százalékponttal 27,6 százalékra emelkedett.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzőjének kommentárja szerint nem meglepő, hogy májusban javult a munkanélküliségi ráta a koronavírus-járvány miatti korlátozások enyhítése nyomán.

Rövid távon tovább javulhatnak a munkaerőpiaci mutatók, és a következő időszakban újból megjelenhet a munkaerőhiányos helyzet a magyar gazdaságban. Egyrészt csökkenőben van a munkaképes korú lakosok száma, másrészt felszínre kerültek az ellátási kockázatok, így a nagy cégeknél napirendre kerül a diverzifikáltabb ellátás, azaz közelebb hozhatják a vásárlókhoz a kiszolgálást, ez pedig a helyi munkaerőigények fokozódásával járhat.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője a várakozásoknak megfelelőnek ítélte a leg-frissebb munkaerőpiaci adatokat. A gazdaság újraindulásával még van tér a foglalkoztatás emelkedésére, azonban előbb-utóbb ismét egyre hangsúlyosabb lesz a munkaerőhiány. Ez különösen a válság által leginkább érintett ágazatokban lehet számottevő, hiszen a leépített munkaerő sok esetben más ágazatokba áramlott.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom