Gazdaság

Újabb öt aggregátort vett nyilvántartásba a MEKH

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) áprilisban vette nyilvántartásba új piaci szereplőként az első aggregátorokat, júniusban újabb öt szervezettel bővült a hazai aggregátorok listája, amelyek segítségével a háztartási áramfogyasztók is aktív szereplőivé válhatnak a piacnak.

A „Tiszta energia minden európainak" uniós jogszabálycsomag átültetéseként 2021. január 1-jével hatályba lépett hazai törvénymódosítások új szereplők belépését tették lehetővé a villamosenergia-piacon. Ezek az energiaközösségek és az aggregátorok, melyek nyilvántartását és felügyeletét a MEKH végzi - áll a hivatal keddi sajtóközleményében.

A fenntartható fejlődés és a körkörös gazdaság kialakításához elengedhetetlen az energiaszektor egészének optimalizálása. Olyan innovatív megoldásokra van szükség, amely eleget tesz az ellátásbiztonság követelményeinek és segíti a megújuló alapú energia integrációját.

A megújuló energiaforrások és az okos technológiák terjedésével a villamosenergia-piacon egyre több kisméretű szereplő jelenik. Ilyenek például a háztartások, a társasházak vagy a kisvállalati szektor, amelyek már nem csak fogyasztóként, hanem egyre gyakrabban termelőként is megjelennek a piacon.

Ma már 72 ezer lakossági felhasználó üzemeltet kisméretű naperőművet. Ezeknek a termelőknek a tevékenységét célszerűbb nagyobb rendszerekben kezelni, mert nem hatékony a velük való, egyesével történő üzleti kapcsolattartás.

Az aggregátorok célja, hogy a kisméretű, önmagukban gyenge szereplők piacra lépését lehetővé tegyék. Ezek termelésének és fogyasztásának összefogása révén az aggregátor egy nagyobb portfóliót hozhat létre, melyen keresztül ezek a résztvevők is eljuthatnak a villamosenergia-tőzsdére, a rendszerszintű szolgáltatások vagy a villamosenergia-piac más terülteire, mint például a rugalmassági piac.

Hazánk célul tűzte ki, hogy 2030-ra a magyar áramtermelés 90 százaléka szén-dioxid-mentes legyen, 2050-re pedig az uniós célkitűzésekkel összhangban karbonsemleges. A megújuló technológiák jelentős része azonban időjárástól függően képes a termelésre. Ezért nagyon fontos, hogy megfelelő rugalmasság legyen a rendszerekben, hogy a változékony megújuló termelés ingadozásait kezelni lehessen. A kis szereplők aggregálása ebben a tekintetben komoly potenciált hordoz.

Szükség lehet nemcsak a megújuló termelésre, hanem a tárolásra, a fogyasztás rugalmas alkalmazkodására is. Jelenleg hét ilyen aggregátor szervezet kérte nyilvántartásba vételét a MEKH-től. A hivatal a benyújtott dokumentumokat megvizsgálta és kiadta a szükséges határozatokat. Az aggregátorok - várhatóan tovább bővülő - listája elérhető a MEKH honlapján.

Kapcsolódó írásaink