Gazdaság

Rekordszintű a kereslet az albérletpiacon

Az egyetemisták és a kiadó lakások iránt érdeklődők az idei albérletszezonban kivételes helyzetben lesznek a nagy kínálat miatt – mondta Balogh László gazdasági szakértő

A járványhatás visszahúzódásával folytatódik az élénkülés az albérletpiacon, amely most kanyarodik rá a nyári főszezonra, amikor a diákok egy része a szeptemberi iskolakezdéshez keres magának lakást – áll az Ingatlan.com friss elemzésében, amelyből a KSH-Ingatlan.com lakbérindexének májusi eredményei mellett kiderül az is, hogy június végén mennyiért kínálták a kiadó lakásokat.

Rekordszintű a kereslet az albérletpiacon
Járványmentes időszakban sem volt ilyen széles a kínálat júniusban
Fotó: MH

Havi összevetésben a májust is áremelkedéssel zárta az országos albérletpiac a KSH-Ingatlan.com lakbérindexe szerint. Egy hónap alatt egy százalékkal nőttek az országos átlagos bérleti díjak, ez lassulást jelent áprilishoz képest, amikor 1,3 százalékos drágulás ment végbe az egy hónappal korábbihoz képest. Budapesten szintén mérséklődött a drágulás üteme, májusban – áprilissal összevetve – 1,1 százalékkal voltak magasabbak az átlagos bérleti díjak, az egy hónappal korábbi 1,3 százalékos többlettel szemben.

„Éves összevetésben még mindig a negatív tartományban van a lakbérindex, országosan két százalékkal, ami leginkább a fővárosban tapasztalt bérletidíj-csökkenésnek köszönhető. Tavaly a június végi százötvenezres budapesti átlagos lakbérszinthez képest most száznegyvenezer forintos az átlagos albérletár a fővárosban, ami kilenc százalékkal alacsonyabb mint egy évvel ezelőtt” – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az Ingatlan.com adatai szerint január és június közepe között a kiadó lakások iránti érdeklődések alapján ötéves rekord született, 2016 óta nem volt a mostanihoz hasonló kereslet. A közleményből kiderül még, mindeközben a kínálat is csúcsközelben van. „Békeidőben, vagyis koronavírusjárvány-mentes időszakban sosem volt még ilyen széles a kínálat júniusban.

Igaz, tavaly a mostaninál több kiadó lakásból lehetett válogatni, azonban akkoriban a járványhatás torzította az összképet. Egyrészt rengeteg, korábban turistáknak rövid távra kiadott lakás került a piacra, emellett a diákok kereslete is visszafogottabb volt az online, illetve hibrid oktatás miatt” – mutatta be a piaci helyzetet Balogh László. A szakember azt is elmondta, hogy az egyetemisták és a kiadó lakások iránt érdeklődők az idei albérleti szezonban kivételes helyzetben lesznek a nagy kínálat miatt.

Az átlagos budapesti bérleti díj a budapesti kínálati piacon június végén száznegyvenezer forint volt. A legolcsóbb kerületek közé tartozott a X., a XX., a XXI. és a XXIII., ezeket a városrészeket egyaránt átlagosan százhúszezer forintos havi bérleti díj jellemezte. A másik véglet a II. és az V. kerület, ahol száznyolcvanezer forint volt az átlagdíj.

Kapcsolódó írásaink

Turizmus formálta albérletpiac

ĀAz enyhe emelkedés ellenére nincs reális indoka annak, hogy a bérleti díjak Budapesten elérjék a korábbi, európai összehasonlításban is magas árszínvonalat