Gazdaság

Megszületett a megállapodás a közös agrárpolitika reformjáról

Megvédett magyar érdekek

Megszületett a megállapodás a KAP-reformról Luxemburgban – ismertette az Agrárminisztérium az MTI-hez tegnap eljuttatott közleményében.

Nagy István szerint az egyik legnagyobb vita a kisgazdaságok támogatási szabályairól szólt. Magyarország vezetésével, óriási erőfeszítések árán sikerült megvédeni a kisgazdaságok érdekeit és a tanácsi álláspontba is már magyar kérésre bekerült 10 hektáros küszöbértéket. Ez lehetővé teszi, hogy tíz hektár alatt ne kelljen megfelelniük a gazdáknak a vetésforgóra és a nem termő területekre vonatkozó szigorú követelményeknek.

Az Európai Parlament javaslata már az öt hektáron gazdálkodókat is arra kényszerítette volna, hogy kötelezően alkalmazzák a vetésforgót, és hogy földjeik egy részét kötelezően parlagon hagyják. Ez a legkisebb gazdálkodóink teljes ellehetetlenülését okozta volna. Az Európai Parlament javaslatából jóval kisebb környezeti előnyök származtak volna, mint amennyire káros lett volna a vidéken gazdálkodó családok számára. Az agrárminiszter kifejtette: nagy eredmény, hogy az új időszakban is lehetőség lesz a kisgazdaságok egyszerűsített támogatására, akár magasabb támogatási összeggel.

Kapcsolódó írásaink