Gazdaság

Kedvező kilátások az iparban

Hétindító. Érződik az újranyitás hatása a munkaerőpiacon, a teljes foglalkoztatottságot egy év múlva közelíthetjük

Az újranyitással idehaza javulhatnak a foglalkoztatottsági mutatók, a bérek pedig az alacsony bázishatás miatt mutathatnak tízszázalékos emelkedést.

Kedden teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a foglalkoztatottság és a munkanélküliség májusi adatait. Áprilisban a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 559 ezer volt. Virovácz péter, az ING Bank vezető elemzője lapunknak azt mondta, májusban megindult az újranyitás és a munkanélküliségi ráta is 4,2 százalék lehet az előző havi 4,4 százalék után. A teljes foglalkoztatottságot szerinte a jövő év második felében érhetjük el.

Szerdán közlik az adatokat az áprilisi keresetekről, itt az elemző szerint még nem érződik az újranyitás hatása, a tavalyi alacsony bázis miatt viszont két számjegyű, tíz százalék feletti keresetnövekedés sem kizárt.

Ugyancsak szerdán jelenik meg az ipari termelői árak májusi statisztikája. Az újra erősödő kereslet mellett a kínálati oldalon zavarok akadnak, ezért a termelői árak, össz­hangban a fogyasztóiárakkal jelentősen, akár 13 százalékkal is magasabbak lehetnek, mint az előző év azonos időszakában. Ehhez az elemző szerint hozzájön még az olajárak tavalyi beszakadása is, ami alacsony bázist eredményez, illetve a háttérben meghúzódik még a nyersanyagárak emelkedése is.

Csütörtökön a feldolgozóipari beszerzési menedzserindex jelenik meg, az újonnan épített gyárak termelői kapacitásai miatt már 55 pontos értéket is kaphatunk, ami a pozitív tartományban van és erős ipari teljesítményre, pontosabban kedvező kilátásokra utal – mondta Virovácz Péter. Pénteken adja ki a KSH a külkereskedelmi termékforgalom áprilisi részletes adatait.

Az első becslés szerint áprilisban az export értéke 9,786 milliárd euró, az importé 9,465 euró volt. Ami a nemzetközi piacokat illeti, Németországban szerdán közlik a június havi munkanélküliségi statisztikát, hatszázalékos lehet a ráta. Az Egyesült Államokban a munkaerőpiaci adatokat pénteken közlik, itt 550 vagy akár hatszázezer fő is munkába állhatott, azonban a válság előtti időhöz képest több millió fős „lemaradás” érzékelhető – mondta Virovácz Péter.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom