Gazdaság

Átlagos a termés várható mennyisége

A Vidékfejlesztési programban rendelkezésre álló forrásokból ezekben a hónapokban mintegy hatszázmilliárd forint értékben kerülnek kiírásra új beruházási pályázatok

Bizakodásra adnak okot a magyarországi termékbecslési adatok, az agrárkamara idei előre­jelzése az átlagoshoz közeli mennyiségeket jelez azzal, hogy az egyes kultúrák területcsökkenésének egy részét kompenzálhatják a viszonylag kedvező hektáronkénti hozamok.

Átlagos a termés várható mennyisége
Nagy István kaszál a Jászsági aratónapon Jászapáti határában
Fotó: MTI/Mészáros János

A termésbecslés őszi búzánál ötmillió tonnát alulról megközelítő mennyiséget jelez – jelentette ki Nagy István agrárminiszter szombaton a hagyományos Jászsági aratónap és birkapörköltfőző verseny megnyitóján, Jászapátin. Őszi árpánál 1,38 millió tonnás, valamint repcénél 776 ezer tonnás termést prognosztizálnak – számolt be. Kitért arra, hogy az elmúlt egy évben a pandémia átírta az életet. Ezekben a hetekben az orvosok, a nővérek, a kórházi dolgozók és a mentőszolgálat kiállása ismét ember-feletti – emelte ki.

Emellett tapasztalható volt a ma-gyar gazdák mérhetetlen szorgalma és szolidaritása is – hangsúlyozta, hozzátéve: minden nehezítő körülmény ellenére, nekik köszönhetően, kiváló magyar élelmiszerek kerültek az asztalainkra ezekben a napokban is.

Nagy István azt mondta: a magyar agrárium és élelmiszeripar stratégiai ágazattá vált. Magyarország kormánya ezt a példaértékű kitartást a maga eszközeivel igyekszik támogatni. Úgy, hogy történelmi mértékű fejlesztési lehetőséghez juttatja és megerősíti a ma-gyar agráriumot és a vidéki térségeket.

A kormány az európai uniós vidékfejlesztési forrásokhoz nyolcvanszázalékos hazai társfinanszírozást biztosít, amellyel 2021-ben a teljes magyar mezőgazdaságot érintő megújulást teszi lehetővé – számolt be. A mezőgazdaságunk kizárólag folyamatos fejlesztésekkel és a legmodernebb technoló­giák alkalmazásával lehet sikeres – emelte ki.

A Vidékfejlesztési programban rendelkezésre álló forrásokból ezekben a hónapokban mintegy hatszázmilliárd forint értékben kerülnek kiírásra új beruházási pályázatok. Bíznak abban, hogy mind több gazda él ezekkel a pályázati lehetőségekkel. Az eseményen Pócs János, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Farkas Ferenc, Jászapáti polgármestere (Fidesz–KDNP) és Kiss János, a Jászapáti Gazdakör elnöke köszöntötte a jelenlevőket.

Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke azt mondta: „A múltat nem feledhetjük, mert a jövő a múltban gyökerezik.” A magyarságot, a magyar nyelvet, a nemzetet a parasztság, jobbágyság mentette meg, tartotta meg nagyon vészterhes időkben is – közölte. Szólt arról, hogy a magyar gazda „zöld gazda”, ezt bizonyítják a mutatószámok is.

Rusvai Miklós virológus azt mondta, hogy a hazai járványügyi helyzet jónak számít, az előrejelzések szerint a tavalyi nyárhoz hasonlóan telhet az idei is. Szavai szerint „a legnehezebb időszakon már túl vagyunk”. A szombati eseményen Ivancsó István plébános mondott áldást.

Európában csak itt van édes ízű szarvasgomba

Magyarország a kontinens legnagyobb szarvasgomba-exportőrei közé tartozik a folyamatos keresletnek köszönhetően – mondta az agrárminiszter szombaton Jászszentandráson, a magyar szarvasgomba-termesztés napjának megnyitóján. Nagy István ismertette: hazánkban a szarvasgomba elterjedt, ugyanakkor a termésátlag időjárásfüggő, évről évre jelentősen változhat. A nyári szarvasgomba mennyisége évente átlagosan négy-hat tonna – tette hozzá.

A szarvasgomba-termőtájak egyedülálló élelmiszer termékei magas áron értékesíthetők itthon és külföldön egyaránt. Kitért arra, hogy Európában egyedül Magyarországon található meg jelentős mennyiségben az egyetlen édes ízű szarvasgomba, a fehér színű, márványos belsejű homoki szarvasgomba. A Magyar Szarvasgombász Szövetség tavaly a Homoki édes szarvasgomba pályázatával újabb Magyarországon termesztett, különleges szarvasgombatermékkel nyerte el a HÍR védjegyet – mondta.
(ZD)

Kapcsolódó írásaink

Modernizáció és gazdálkodás

ĀA Vidékfejlesztési Program keretében érkező több ezer milliárd forint új távlatokat nyithat a gazdák előtt, amivel a teljes magyar agrárium versenyképessége növelhető