Gazdaság

Évről évre növekszik a légkondicionálók energiafogyasztása

Egyre nagyobb nyári villamosenergia-csúcsterhelést jelent a klímaberendezések folyamatos használata

A hűtési célú villamosenergia-felhasználás folyamatosan emelkedik a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint, néhány év alatt több mint duplájára nőtt.

Évről évre növekszik a légkondicionálók energiafogyasztása
A korszerű készülékeket érdemes automatikus üzemmódban használni
Fotó: MH

A MEKH összesítése alapján a hazai háztartások végső energiafelhasználásában a hűtési célú villamosenergia-felhasználás a 2015-ös értékhez (271 TJ) képest 2019-re több mint a duplájára, 570 TJ-ra nőtt, ami a légkondicionáló berendezések elterjedésének is köszönhető – közölte tegnap a hivatal. Kifejtették, az elmúlt napokban országszerte jelentősen megnőtt az átlaghőmérséklet, ezzel pedig egyenes arányban áll a villamosenergia-fogyasztás megugrása is.

Bár a villamosenergia-rendszer éves csúcsterhelései általában télen alakulnak ki, a klímaberendezések használata már nyáron is egyre nagyobb rendszer­terhelési adatokat produkál. Az eddigi abszolút nyári csúcsterhelés 6814 MW volt, amit idén június 23-án, szerdán mértek, 28,7 Celsius fokos átlaghőmérséklet mellett.

A légkondicionálókat okosan használva áramot és pénzt takaríthatunk meg, és a környezetet is óvjuk – hívták fel a figyelmet. Nem mindegy, hogy milyen teljesítményű klímaberendezést választunk. A berendezés teljesítményét – szakemberrel egyeztetve – érdemes a hűtendő helyiség méretéhez igazítani, így elkerülhetjük, hogy feleslegesen nagy teljesítményű és sokat fogyasztó gépet válasszunk.

Fontos ügyelni rá, hogy a kinti és benti hőmérséklet közötti különbség legfeljebb 6–8 Celsius-fok legyen. Ne feledkezzünk el a rendszeres karbantartásról és a klímarendszer fertőtlenítéséről sem. Lehetőség szerint válasszuk az olykor drágább, de hosszú távon költség- és energiatakarékosabb berendezéseket, ez főleg akkor fontos, ha a gépek szinte állandóan működnek. A klímaberendezések fogyasztási paramétereiről a készülékek energiacímkéi adnak tájékoztatást.

Kapcsolódó írásaink