Gazdaság

PM: Magyarország akkor erős, ha a hazánkban működő vállalkozások is erősek

Beruházás és munkahelyteremtés, növekedés, végül a tartós egyensúly elérése – a helyes sorrendben erre törekszünk a gazdaság újraindításakor – jelentette ki Varga Mihály a Nagyvállalati Beruházási Támogatás új fejlesztéseinek bejelentésekor.

PM: Magyarország akkor erős, ha a hazánkban működő vállalkozások is erősek
Varga Mihály
Fotó: MH

A tárcavezető kiemelte: a koronavírus-járvány megmutatta, Magyarország akkor erős, ha a hazánkban működő vállalkozások is erősek, ezért a hazai ipar megerősítése, technológiai fejlesztése jó iránynak bizonyult. A miniszter fontosnak nevezte, hogy a Nagyvállalati Beruházási Támogatás a járvány okozta leállás hónapjaiban is folytatódott, munkahelyek tízezreinek megtartását és több ezer új munkahely létrehozását segítette. A magyarországi nagyvállalatok fontos szerepet töltenek be egy-egy térség gazdaságában, legyen szó a beszállítói hálózatról, a családok megélhetéséről, vagy exportlehetőségek megteremtéséről –hívta fel a figyelmet Varga Mihály. A miniszter a programról szólva elmondta: 183 céggel állapodtunk meg 386 milliárd forintnyi beruházásról, amelyhez 160 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtunk. A kormány az idei évben és a jövő évi költségvetésben is 25-25 milliárd forint hazai forrást biztosít a nagyvállalatok támogatására, amely igény szerint tovább nőhet.

A mostani fejlesztésekről a miniszter elmondta: 3 cég összesen 2,3 milliárd forintos beruházást valósít meg, közel 1 milliárd forint költségvetési támogatásból. A BIS HUNGARY Kft. Pakson és Tiszaújvárosban bővíti üzemcsarnokait 1 milliárd forint értékben, a VIDEOTON Autóelektronika Kft. korszerű autó-elektronikai berendezéseket vásárol 1,1 milliárd forintos beruházással székesfehérvári üzemébe. A HAJDU-ALU Zrt. szintén digitális fejlesztést valósít meg 153 millió forintból Debrecenben.

Kapcsolódó írásaink