Gazdaság

Matolcsy György: Rendszerszinten van szükség változásokra

Valóban nagyon hosszú időt vesz igénybe a válságból való tartós kilábalás elérése, de egy egész maratoni táv vár ránk, hogy a fejlett világ számára hosszú távú, fenntartható növekedési pályát biztosítsunk - válaszolt Matolcsy György az mnb.hu-n a „How to create a durable recovery from the crisis" (Hogyan hozható létre tartós kilábalás a válságból) című cikkre, amely Chris Giles tollából jelent meg a Finencial Timesban, 2021. május 28-án.

Matolcsy György: Rendszerszinten van szükség változásokra
Matolcsy György jegybankelnök
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Minden fejlett gazdaság rejtett akadályokkal néz szembe - véli a jegybankelnök.

Először is, a hagyományos monopóliumok mindent elsöprő befolyásával a nyugati világban. Az energiaszektorban, a bankszektorban, az autógyártásban, valamint a gazdaság számos egyéb területén az üzleti életben jelen lévő monopóliumok hosszan tartó, mély partneri kapcsolatot hoztak létre a monopolista politikai struktúrákkal. Ez a kapcsolat a quid pro quo elvére épül - írja a Magyar Nemzeti Bank Elnöke.

Másodsorban az elavult adórendszerekkel. Az összes fejlett gazdaságban az adózásnak létezik egy szocialista/kommunista jellege miközben próbálja keverni a kapitalizmust a tévesen értelmezett igazságossággal és egy csipetnyi bűntudattal - emeli ki.

Harmadrészt pedig nem a keresleti oldalt érintő politikákkal, hanem a bomlasztó változásokkal folyamatos áradata teremt erősebb versenyképességet, és magasabb szintű termelékenységet - véli Matolcsy.

A rendszer berögződött hibái ezen strukturális reformok hiányából erednek és fordítva - zárja sorait.

Kapcsolódó írásaink