Gazdaság

Különleges helyszínen okosodhatnak a fiatalok

A gyerekek jó közönség, fontos, hogy idejekorán halljanak arról, mi az energiatudatosság

Az MVM Csoport standjával bővült a budapesti MiniPolisz gyermekváros, ahol a 3–12 éves korosztály játszva ismerheti meg az energetika világának alapjait. A gyerekek a megújuló energiáról, valamint a villamosenergia-rendszer működéséről is tanulhattak.

Különleges helyszínen okosodhatnak a fiatalok
Mager Andrea és lelkes segítői együtt irányítják MiniPolisz energiaellátását
Fotó: MH/Katona László

Csaknem féléves pihenőt követően nyitotta meg kapuit tegnap a családok előtt a MiniPolisz inter-aktív kiállítása. A minivárosban, amelyet a 3–12 éves korosztály számára alakítottak ki, a gyermekek a való életet imitáló helyszíneken és szerepkörökben ismerkedhetnek meg a felnőttek világával. Az ünnepélyes újranyitást követően már nemcsak pénztárosként, rendőrként vagy rádiós műsorvezetőként, de az ország energetikai rendszerének irányítójaként is kipróbálhatják magukat a legkisebbek.

A MiniPolisz városa különleges helyszínként segíti a gyerekek fejlődését, hiszen már a legkisebbek is játékosan ismerhetik meg a felnőttek világát, a különböző közszolgáltatásokat, mostantól pedig az energetika világát is – mondta a helyszínen Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter.

Kiemelte: „Nagy öröm, hogy a lezárások után e kisváros kapuit is újranyithattuk a gyerekek előtt. Bízom benne, hogy az idelátogató családok legalább ekkora örömmel fedezik majd fel a megújult területeket, köztük több állami és intézmény, így az MVM Csoport installációját is."

Az állami vállalatok többsége közszolgáltatást lát el, ez pedig tipi­kusan az a „műfaj”, amit csak akkor veszünk észre, ha hiba történik – mondta lapunknak a tárca nélküli miniszter. Mager Andrea hozzátette: „Az ilyen kezdeményezések, mint amit itt, a MiniPoliszban is láthatunk, közelebb hozzák az embereket a munkánkhoz, kicsit megértik, mi az, amit csinálunk, és milyen feladataink vannak. A gyerekek jó közönség, és nagyon fontos, hogy már ennyi idősen halljanak arról, hogy mi az az energiatudatosság.”

A miniváros új szegletében, az MVM Csoport standjánál a gyerekeknek egy kisváros folyama-tos energiaellátását kell megoldaniuk, látványos makettek és kapcsolórendszerek segít-ségével igazítják az energiatermelést az aktuális fogyasztáshoz. A stand kialakításánál fontos szempont volt, hogy a fiatalok minél több ismeretet szerezhessenek az energetika világáról, és megismerhessék a megújuló energiaforrásokat is.

Az MVM Csoport a fiatalok támogatása, illetve a környezettudatos nevelés elkötelezett híve

Kóbor György
Kóbor György
Fotó: MH

A nyári fogyasztási csúcsok a klímaberendezéseknek köszönhetők – mondta lapunknak Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója.


– Miért csatlakozott az MVM Zrt. a MiniPoliszhoz?
 

– Az volt a célunk, hogy egy kicsit közelebb hozzuk a gyermekekhez azt a világot, amit mi a mindennapokban megélünk. Az itt megtekinthető installációnkkal szimulálni tudtuk azt a fajta termelési, rendszerirányítási gyakorlatot, amelyet a kollégáim élesben űznek, a gyermekek pedig itt most játékos formában ki tudják próbálni, hogyan lehet összhangba hozni a villamosenergia-termelést a fogyasztással. A fiatalok támogatása, illetve a környezettudatos nevelés elkötelezett híveként tudjuk, hogy a következő generációk edukációját nem lehet elég korán kezdeni.


– Hogyan alakul az energiafogyasztás ebben a kánikulában?
 

– A fogyasztás csúcsokat döntöget, alapvetően a klímaberendezések működése számít leginkább, amelyek a mérések szerint leginkább a kora esti órákban vannak bekapcsolva, miután az emberek hazaérnek a munkából, de még nyitva vannak az irodák, bevásárlóközpontok. A rendszer stabilan helytáll, de természetesen ahogy mindenki, mi is várjuk, hogy véget érjen ez a rekkenő hőség.


– Mik a vállalat céljai a közeljövőben?
 

– Sok minden szerepel a terveink között. Hogy konkrétumot is mondjak a közeljövőből: operatív módon dolgozunk az ÉMÁSZ hálózati cégének, valamint kapcsolódó ügyfélszolgálatának és lakossági fogyasztóinak átvételével. Az MVM Csoport életében a cég megvásárlása kiemelkedően fontos lépés, hiszen ezzel a stratégiai jelentőséggel bíró infrastruktúrában erősítjük tovább iparági pozíciónkat.
(Zováthi Domokos)

Kapcsolódó írásaink