Gazdaság

Az agglomeráció népszerűsége töretlen

A belváros felértékelődését alátámasztja a támogatások bővítésével, bevezetésével a lakásépítési hullám is

Pest megye lakosságának negyven százaléka ingázott az otthona és munkahelye között az Eurostat felmérése szerint 2020-ban. Ezt az arányt két folyamat befolyásolta ellentétes előjellel: az agglomerációba költözők növekvő, valamint a home office terjedése miatt napi szinten ingázók csökkenő száma – írja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője tegnap kiadott sajtóközleményében. A szakértő továbbá azt is megvizsgálta, milyen kihatásai vannak annak, ha az élet nagyjából visszaáll a megszokott kerékvágásba.

Az agglomeráció népszerűsége töretlen
A hibrid munkavégzés elterjedése csökkenti a napi ingázás szükségességét
Fotó: MH/Katona László

Tavaly tizenkétmillió ember, az összes 15–64 év közötti foglalkoztatott hat százaléka ingázott legalább heti egy alkalommal, régióhatárokat átlépve az otthona és munkahelye között Európában. Az Eurostat statisztikája alapján a Magyarországon belüli régiók közül Pest megye a második helyen áll a kontinensen az aktív foglalkoztatottakon belüli negyvenszázalékos ingázói részaránnyal.

A hibrid munkavégzés elterjedése a gépjárműhasználat és az ingázás gyakoriságának csökkenését hozhatja magával, de érdemes azt is megvizsgálni, mi történik akkor, ha a home office lehetőségét újra felváltja a lakó- és munkahely közötti napi utazás szükségessége. Az agglomeráció népszerűsége jelen pillanatban töretlen, de ahogy korábban, úgy most is elképzelhető, hogy hosszabb időtávon ismét a belváros kerül a figyelem középpontjába – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Amennyiben a hibrid munkavégzés válik általánossá, úgy csökken a munkahely és az otthon között utazással töltött idő és ezzel együtt az utazás költsége is. Az agglomeráció és kertvárosok népszerűsége éppen ezért tovább növekedhet, emelve az ingatlanárakat, így csökkenhet a külterületi és belvárosi ingatlanok árszínvonalának különbsége – magyarázta a szakértő.

A belváros felértékelődését alátámasztja az állami kedvezmények bevezetésével ismét fellendülő lakásépítési hullám is, mert a rozsdaövezeti beruházások mellett a legnagyobb projektek jellemzően még mindig a tágabb belvárosban valósulnak meg.

Valkó Dávid elmondása szerint ha az élet többé-kevésbé visszaáll a régi kerékvágásba, ismét naponta kell ingázni a munkavállalók döntő részének, amihez inkább saját gépjárművet használnak, mert minimalizálni akarják az egészségügyi kockázatokat, akkor feltételezhetően nő a gépjárműforgalom és ezzel az ingázással töltött idő, ami felértékelheti a munkahely közelségét.

Az, hogy hogyan alakulnak az ingatlanválasztási preferenciák, számos tényezőtől függ. Ha a lehető legtöbb szempontnak megfelelő ingatlan választása a cél, akkor a kertvárosi jellegű, de jó infrastruktúrával rendelkező és a munkahelytől, iskolától is elérhető távolságban található lokációk bizonyulnak továbbra is a legjobb, legértékállóbb választásnak – zárta gondolatait Valkó Dávid.

Kapcsolódó írásaink

Népszerű agglomeráció

ĀA (falusi) csok, a babaváró támogatás, valamint a kibővített kedvezmények egyaránt élénkítik a piacot