Gazdaság

Támogatás a zöldebb közlekedésért

Nagy hagyománya van a biciklizésnek, egyre nagyobb teret nyer a kerékpáros forgalom és a turizmus

Augusztus közepéig elektronikus úton lehet jelentkezni a kerékpárosbarát címekre a KTI Közlekedéstudományi Intézet Non-profit Kft. honlapján. A kormány más módokon is támogatja a munkaadók és önkormányzatok szerepvállalását a közlekedés zöldítésében.

Támogatás a zöldebb közlekedésért
Önálló kerékpárutak építésével a közlekedés biztonságosabbá tehető
Fotó: MH/Purger Tamás

A települések és a munkahelyek méretük, jellegük szerint négy-négy kategóriában indulhatnak az idei kiírásokon, az eredményhirdetés pedig ősszel várható – jelentette be Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára tegnap Kiskunhalason. Továbbá emlékeztetett, hogy a tavalyi forduló alapján jelenleg tizenhat cég vagy intézmény viselheti a kerékpárosbarát munkahely, tizenkét önkormányzat pedig a kerékpárosbarát település címet.

Magyarország a világ harmadik legnagyobb kerékpáros nemzete, hiszen mindössze Dánia és Hollandia előzi meg a rangsorban – mondta az államtitkár. Hangsúlyozta: az Alföldön különösen nagy hagyománya van a biciklizésnek, de mára az ország más részein is egyre nagyobb teret nyer a kerékpáros közlekedés és turizmus.  

A közlekedési mód biztonságosabbá tételével, leginkább önálló kerékpárutak építésével teheti még vonzóbbá a kormány – vélekedett Mosóczi László. Hozzátette: a múlt évtized eleje óta történt is érdemi előrelépés e területen, mintegy 1600 kilométerrel bővült a kerékpáros úthálózat Magyarországon. A kormány más módokon is támogatja a munkaadók és önkormányzatok szerepvállalását a közlekedés zöldítésében – mondta.

Az adótörvények közelmúltban elfogadott módosításával ugyanis a jövő évtől személyijövedelemadó-mentesen adhat a munkáltató magáncélú használatra kerékpárt munkavállalójának, és az ezzel kapcsolatban felmerülő minden költség, ráfordítás leírható lesz a társasági adóalapból. Ezenkívül a kormány az ország minden részében támogatja az egyre sűrűbb szövésű, egyre több ponton összekapcsolódó kerékpárút-hálózat kiépítését – ismertette az államtitkár. A 6,2 milliárd forint összértékű beruházások egyikeként kiépül Kiskunhalas kerékpárforgalmi főhálózata, a városban 2,2 kilométeren létesülnek új kerékpárutak.

Az idén zárul le a Velence és Gyula közötti kerékpáros útvonal kialakítása, a kis forgalmú közutak és meglévő kerékpárutak felhasználásával létrejövő turisztikai kapcsolat Bács-Kiskun megyét is érinti. A kormány a főutak mellett haladó külterületi kerékpárutak kezelésbe vételével is tehermentesíti a helyi önkormányzatokat, hiszen a Magyar Közút már több mint ezer kilométernyi ilyen szakaszt gondoz. Az országos közútkezelő szakemberei gondoskodnak az 53-as főút mellett futó kerékpárút külterületi szakaszainak fenntartásáról is Akasztótól Kiskőrösig, majd Soltvadkerttől Kiskunhalasig mintegy húsz kilométeren.

Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármesterének elmondása szerint a városban most is épül két bicikliút, de a fejlesztések nem állnak meg, hiszen mindenképpen fontos lenne, hogy a település külterületén élők Kecel irányából kerékpárral is biztonságosan megközelíthessék a belvárost.

A gazdaságot segíti az Irinyi Terv

A kormány célja, hogy segítse a magyar gazdaság újraindulását, ennek egyik eszköze az Irinyi Terv is, amellyel a legkiválóbb vállalkozásokat támogatja. A magas hozzáadott értékű, nemzetközi piacokon is versenyképes termékek kifejlesztését és piacra vitelét támogató iparstratégiai programban 2,2 milliárd forint költségvetési forrás áll majd a hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozások rendelkezésére, amelyre június 28-tól lehet beadni a kérelmeket – jelentette be tegnap György László gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkár az Innovációs és Technológiai Minisztérium sajtóközleményében.

Továbbá szót ejtenek még a körforgásos gazdaságra való átállás érdekeiről is, miszerint el kell érni, hogy a magyar fogyasztók egyre inkább a környezetbarát, többször hasznosítható termékeket vegyék igénybe. Ezért, egyéb szigorítások mellett, a gyártóknak bizonyos műanyagtermékek esetében tájékoztatást kell nyújtaniuk a fogyasztók számára, összhangban az európai uniós szabályozással – közölte Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.
(JA)

Kapcsolódó írásaink