Gazdaság

Népszerű konstrukciók

Az ingatlanügyletek negyven százalékához igényelnek hitelt, keresettek a támogatott ajánlatok

Az otthonteremtési támogatások hatására jelentősen megnőtt a hitelfelvételi tranzakciók száma, aminek következtében akár meg is duplázódhat a banki ügyintézés időtartama – derült ki a Duna House tegnapi közleményéből.

Népszerű konstrukciók
Az otthonfelújítási hitelek következtében megnőtt az igénylések száma
Fotó: MH/Katona László

A Duna House adatai szerint 2021 első negyedévében több mint negyvenegyezer adásvétel realizálódott az ingatlanpiacon, amelynek negyven százalékát hitelből finanszírozták a vásárlók. Az átlagos hitelnagyság a fővárosban 18,4, vidéken pedig tizenkétmillió forint körül volt az év első három hónapjában. A jelzáloghitelt igénylők többsége húszéves futamidővel számol.

Fülöp Krisztián, a Duna House Pénzügyek vezetője a közlemény szerint elmondta, az otthonfelújítási hitelek következtében 2021 februárjától jelentősen megnőtt az igényelt hitelek száma. Havonta körülbelül ötezer-ötszáz hiteligénylést adnak be, ami heti szinten 1300–1400, naponta viszont közel háromszáznak felel meg. Ezek mind kisebb értékűek, de mivel sok van belőlük, tovább fokozzák a pénzintézetek leterheltségét.

Az átfutási idő így akár a duplájára is hosszabbodhat, amivel ajánlott előre kalkulálni, hogy az adásvételi szerződés teljesítését ne lehetetlenítse el. A folyamatot valamelyest fel lehet gyorsítani, ha pénzügyi szakértő segíti az ügyintézést, hiszen rendelkezik mindazzal a tudással, amit ügyfélként több időbe telne elsajátítani, megérteni. Így előre fel tudja hívni ügyfelei figyelmét a szükséges teendőkre, esetleges buktatókra, és egy kézben tart mindent.

Hitelcél és választott bank függvényében a kölcsönhöz szükséges dokumentumok és feltételek eltérőek lehetnek. Emiatt érdemes az adásvételi szerződésben olyan teljesítési időpontot meghatározni, amelyen belül a pénzintézet biztosan kifizeti az eladónak a vételi árat. Épp ezért jellemzően ma már kilencven- vagy száznyolcvan napos határidőre szerződnek a felek. Emellett az adásvételi szerződés szövegét is úgy kell alakítani, hogy ne csak az eladó és a vevő, hanem a bank elvárásait is megfelelően tartalmazza.

Kapcsolódó írásaink