Gazdaság

Mentőövet kapnak a vállalkozók

Új magyar csődjog

Az új szerkezetátalakítási törvény 2022. július elsején lép hatályba, amely megoldást nyújthat a fizetésképtelenség határára sodródott vállalkozások pénzügyi nehézségeinek korai kezelésére, fizetőképességük helyreállítására – hívta fel a figyelmet a DLA Piper nemzetközi jogi irodahálózat közleménye.

Az új törvény elfogadásával a parlament átültette a magyar jogrendszerbe a megelőző szerkezetátalakítási keretekről szóló uniós irányelvet, és bevezette a szerkezetátalakítási eljárást. Az irányelv fő gazdaságpolitikai célja a vállalkozások pénzügyi nehézségeinek korai kezelése. Azaz nem fizetésképtelenségi eljárásról van szó, mint a csőd vagy a felszámolás, hanem ez egy új, fizetésképtelenséget megelőző eljárás.

Az új szerkezetátalakítási eljárás alapvetően a csődeljárás alternatívája lehet a pénzügyi nehézségbe került vállalkozások számára. A szerkezetátalakítás fontos és megkülönböztető jellemzője a csődeljáráshoz képest, hogy az adós maga döntheti el, hogy mely hitelezőivel tárgyal és kiket von be az eljárásba.

Kapcsolódó írásaink

Rányomta a bélyegét a járvány a taxipiacra

ĀCsaknem harminc százalékkal csökkent Budapesten az engedéllyel rendelkező taxisok száma a pandémiás időszakban, vidéken is hasonló számokat mutat a statisztika – mondta Metál Zoltán