Gazdaság

Matolcsy: Bretton Woods hamarosan megismétlődhet

A kriptovaluták és a jegybankok közötti harc csak most vette kezdetét - írta Magyar Nemzeti Bank Facebook-oldalán cikkében Matolcsy György. A jegybank elnöke a Cryptocurrency holders take on central banks at their peril"(A kriptovaluták tulajdonosai vesztükre szembeszállnak a jegybankokkal) című cikkre (Katie Martin, FT, 2021. május 22-23.) reflektált.

Matolcsy: Bretton Woods hamarosan megismétlődhet
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank vezetője
Fotó: MH

A jegybankelnök emlékeztetett: 1944-1945-ben egy új globális pénzügyi rendszer jött létre, ami jól szolgálta a világgazdaságot 26-27 éven át, majd 1971-ben az amerikai elnök eltörölte.

„Nixon döntése nyomán a nemzetközi pénzpiacokon a stabilitást valutaháborúk és a pénzügyi hadviselés váltotta fel. 1996-ban, 25 év elteltével színre lépett az internet, és egy hosszú átalakulási időszak vette kezdetét a pénzügyi világban. 2000 körül megjelent az euró, gyökeres változást hozva. A 2008-as globális pénzügyi válság és az eurózóna 2010-2012-es krízise újra felszította a pénzügyi bizonytalanságokat” - mutatott rá Matolcsy, hozzátéve: a kriptovaluták menedékként kezdtek felemelkedni az új, internetre épülő technológiák segítségével.

„A fintech ágazatok, a kriptovaluták, az Egyesült Államok és Kína közti erőpróba, valamint a Covid-19 járvány összefonódnak egymással. Mostanra minden szereplő új globális pénzügyi rendért kiált. Ami 25-26 év elteltével hamarosan meg is valósulhat” - írta a jegybankelnök.

Kapcsolódó írásaink