Gazdaság

Nagy István: Az öntözésfejlesztés megkerülhetetlenné vált

Elégtelen csapadékmennyiség

Öntözésfejlesztési beruházás készült el Megyaszón a Harangod-Mag Kft.-nél, a rendszert tegnap adták át a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen.

Nagy István: Az öntözésfejlesztés megkerülhetetlenné vált
Nagy István
Fotó: MH

Az eseményen Nagy István agrárminiszter azt mondta: a 21. század számos új kihívására gyorsan és hatékonyan kell reagálni, ilyen a klímaváltozás okozta negatív hatásokhoz történő alkalmazkodás, emiatt az öntözésfejlesztés mára megkerülhetetlen feladattá vált. Magyarországon a kilencvenes évek elejéig lényegesen nagyobb mezőgazdasági területen öntöztek, mint napjainkban, azonban az öntözési rendszer elsorvadt, jelentősen csökkent az öntözött területek nagysága, ez az elmúlt évtizedekben súlyos gondokat okozott.

Az agrárminiszter hozzátette: a szaktárca egyik legfontosabb feladata, hogy minél több gazdálkodónak biztosítson lehetőséget az öntözéses technológia kiépítéséhez. Egyrészt azért, hogy a magyar gazdák rugalmasan tudjanak alkalmazkodni az elégtelen csapadékmennyiség okozta kihívásokhoz, másrészt, hogy javítani tudják mezőgazdasági termelésük hatékonyságát.

Ezzel nemcsak a termés biztonságát és mennyiségét lehet növelni, de a termésben megjelenő hozzáadott értéket is. A közösségek száma bővül, 64 elismert öntözési közösség működik, 5 közösség elismerése pedig folyamatban van.

Kapcsolódó írásaink

Cél a felelős vízgazdálkodás

ĀAz Agrárminisztérium kútamnesztiát hirdet a korábban engedély nélkül létesített mezőgazdasági öntözési célú víznyerőkre