Gazdaság

Feleannyi külföldi érkezett, kiadásaik is feleződtek az első negyedévben

Töredékére esett a kiutazások száma

Idén az év első három hónapjában a Covid–19-járvány és a kapcsolódó korlátozások következtében a Magyarországra látogató külföldiek száma az egy évvel korábbihoz képest csaknem felére, 2019 első három hónapjához viszonyítva alig 40 százalékára csökkent.

Az ide látogatók kiadásai 56 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap az MTI-vel. Az első negyedévben a külföldiek látogatásainak száma a járvány által már részben érintett előző év azonos időszakától 52 százalékkal, a 2019 első negyedévitől 59 százalékkal maradt el. Az egynapos utazások száma 47 százalékkal, 4,1 millió­ra csökkent.

A külföldiek 911 ezer többnapos utazást tettek Magyarországra, 68 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. A KSH adatai szerint a külföldi turisták 2021 első negyedévében folyó áron 164 milliárd forintot költöttek, az egy évvel korábbinál 56, a 2019. első negyedévinél 59 százalékkal kevesebbet.

Az első negyedévben a magyar állampolgárok kétmillió alkalommal utaztak külföldre, 55 százalékkal kevesebbszer, mint a járvány által már érintett, egy évvel korábbi időszakban. 2019 első negyedévéhez képest 63 százalékkal esett vissza a kiutazások száma. A rokon- és baráti látogatások száma majdnem harmadára esett vissza, a szabadidős célú utazások szinte teljesen elmaradtak.

Kapcsolódó írásaink