Gazdaság

Az Állami Számvevőszék új területeket is vizsgál az év második felében

Önkormányzati és adóhatósági kontroll

Korábban még nem értékelt több terület és szervezet is bekerült az Állami Számvevőszék (ÁSZ) második félévi ellenőrzési tervébe, amelyet Domokos László elnök tegnap adott át Jakab Istvánnak, az Országgyűlés alelnökének – közölte honlapján a számvevőszék.

Új terület lesz egyebek mellett a nukleáris biztonság ellenőrzése, illetve az elektronikus kereskedelem ellenőrzésének értékelése. Az ÁSZ közlése szerint fókuszban maradnak a fenntartóváltással érintett felsőoktatási intézmények is, ahol azt ellenőrzik, hogy a fenntartóváltás előtt az egyetemeknél biztosított volt-e a színvonalas felsőoktatáshoz szükséges nemzeti vagyon megőrzése, védelme, illetve annak átadása szabályszerűen ment-e végbe.

A második félévben valamennyi magyarországi önkormányzat tavalyi ellenőrzését követően folytatódik az önkormányzatok második védelmi vonalát jelentő ellenőrző szervek, a fővárosi és megyei kormányhivatalok értékelése. Ugyancsak folytatódik a digitális állam fejlődése érdekében tett intézkedések, valamint a kutatás-fejlesztésre és innovációra biztosított források eredményes felhasználásának értékelése.

Vizsgálja az ÁSZ az önkormányzatok helyi iparűzési adóval kapcsolatos tevékenységét, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak a kisvállalkozások tételes adójával és a kisvállalati adóval kapcsolatos tevékenységét is – olvasható az ÁSZ honlapján.

Kapcsolódó írásaink