Gazdaság

A horvát–magyar gázpiaci együttműködés mindkét fél számára előnyös

A horvát és magyar gázpiacok részleges összekötése hozzájárulhat a Krk-szigeti LNG-terminál kereskedelmi „hatósugarának” Ukrajnáig történő kibővítéséhez is – mondta Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese az Opatija Fórumon.

A horvátországi Abbáziában idén 36. alkalommal rendezték meg a Gázszakértők Nemzetközi Tudományos és Szakmai Találkozóját, az úgynevezett Opatija Fórumot. A tanácskozáson Magyarországot Ságvári Pál, a MEKH nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese képviselte, aki előadásában egy szakértői munkacsoport felállítását javasolta a magyar–horvát gázpiaci együttműködés lehetőségeinek feltérképezésére és a lehetséges fejlesztések ütemtervének kidolgozására.

A MEKH elnökhelyettese a horvát–magyar gázpiaci kooperáció távlatairól tartott előadásában a két ország kölcsönös előnyökön nyugvó együttműködésének jelentőségét hangsúlyozta. Ságvári Pál kiemelte, hogy a Horvátországgal való részleges piac-összekapcsolás jótékonyan hat a piaci likviditásra és ösztönzi a versenyt, ami alacsonyabb nagykereskedelmi árakat eredményez.

Mint mondta, az idén üzembe helyezett Krk-szigeti cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadó állomás kapacitásnövelése és kihasználtságának fokozása új perspektívákat nyit a két ország számára és tovább javítja a régió ellátásbiztonságát. Magyarország földgázrendszere a szomszédos országok szinte mindegyikével összeköttetésben áll, így a horvátországi LNG-terminálra tengeri úton érkező földgázt el tudja juttatni olyan nagy felvevőpiacokra is, mint Ukrajna – tette hozzá.

A MEKH elnökhelyettese hangsúlyozta, hogy a horvát–magyar–ukrán gázfolyosó vonzóbbá tételéhez szükség van az útvonal szállítási költségeinek versenyképesebbé tételére. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Magyarország és Ukrajna tárgyalásokat folytat a két ország közötti határkeresztező kapacitások nem-megszakíthatóvá tételéről.

Az elnökhelyettes előadásában kifejtette, hogy továbbra is számít a gázpiaci együttműködés előmozdításában a horvát fél partnerségére, és javasolta, hogy egy, a minisztériumok, a szabályozó hatóságok, a szállítási rendszerüzemeltetők és a tőzsdék képviselőiből felállított szakértői munkacsoport vizsgálja meg a piaci együttműködés lehetőségeit és dolgozza ki a megvalósítás ütemtervét.

A rangos horvát gázpiaci fórumon idén a MEKH mellett több hazai vagy hazai kötődésű szereplő is megjelent – köztük az FGSZ Zrt., a CEEGEX Zrt. és az MFGK Croatia Ltd. vezetői –, melyek szintén kiemelték a két ország közötti együttműködés lehetőségeit.

Kapcsolódó írásaink