Gazdaság

A Fed döntései a magyar tőzsdére is kedvezőtlenül hatottak

Bizonytalanság

Csökkenő forgalomban mérséklődött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe az elmúlt héten, a BUX 48 117,72 ponton zárt pénteken, 728,12 ponttal, 1,49 százalékkal alacsonyabban az előző heti záráshoz képest. A részvénypiac forgalma 67,14 milliárd forint volt a múlt heti 73,83 milliárd forint után. A vezető részvények árfolyama a Richter kivételével csökkent a múlt héten.

Az Equilor Befektetési Zrt. távirati irodának küldött heti összefoglalójában kiemelte: bár a héten rekordmagasságban is járt a BUX index, a hetet 1,49 százalékos csökkenéssel zárta. A gyengüléshez hozzájárult, hogy a nemzetközi piacok negatívan fogadták az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdai ülésének döntéseit, amit a monetáris szigorítás jeleként értékeltek. Az sem tudta pozitív sávban tartani a BÉT-et, hogy a forint az euróval szemben mintegy két százalékkal, a dollárhoz képest majdnem négy százalékkal gyengült. A

magyar piacon várják az MNB monetáris tanácsának keddi kamatdöntését is. Az Equilor elemzője szerint csökkent a valószínűsége a vártnál nagyobb kamatemelésnek, miután Pleschinger Gyula, az MNB monetáris tanácsának tagja múlt hétfői nyilatkozata szerint meg kell találni az egyensúlyt a monetáris szigorítással.