Gazdaság
Uniós oltalom alá került „Balatoni hal” elnevezéssel a fogassüllő és a ponty
Tájegységi defenzíva
Kiemelték: az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként az EU területén „Balatoni halnak” csak a termékleírásában rögzített követelményeknek megfelelően tenyésztett pontyot és fogassüllőt lehet nevezni. A „Balatoni hal” tenyésztése kizárólag a Balaton vízgyűjtő területén történhet – hívták fel a figyelmet.
A balatoni halgazdaságok már az 1920-as évektől kezdve nagy gondot fordítottak a Balaton két, gazdasági szempontból legjelentősebb hala, a fogassüllő és a ponty tudatos halgazdálkodással történő szaporítására – tették hozzá. A „Balatoni hal” földrajzi jelzés körébe tartozó fogassüllő húsa hófehér, sovány, szálkátlan és ízletes, alacsony zsír- és magas fehérjetartalmú, pontyok közül a „balatoni sudár” vagy „varászlói tükrös” fajtákat takarja. A „Balatoni hal” fogassüllő minősége a tó területén nagy arányban megtalálható őshonos táplálékhalaknak köszönhető.