Gazdaság

Megugrott az ipari termelés

A közúti gépjárművek gyártásának termelési értékemintegy tizennégyszeresére emelkedett

Az ipari termelés 58,8 százalékkal meghaladta az előző év áprilisának rendkívül alacsony bázis­szintjét áprilisban, amely a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések következtében tavaly 36,9 százalékkal esett vissza 2019 azonos hónapjához viszonyítva.

Megugrott az ipari termelés
Az autógyártás újra erőre kapott a járvány és a chiphiány után
Fotó: MH/Katona László

A termelés volumene idén áprilisban a nyers adat szerint 1,7 százalékkal meghaladta a járvány előtti, 2019. áprilisi szintet – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Munkanaphatástól megtisztítva 59,2 százalékkal emelkedett az ipari termelés az előző év azonos hónapjához képest, a 2019. áprilisi szintet 0,8 százalékkal meghaladva. Az előző hónaphoz viszonyítva 3,2 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás áprilisban.

Az év első négy hónapjában az ipari termelés 13,8 százalékkal nőtt. A számítógépgyártás 44,6 százalékkal nőtt – jóval meghaladva a tavaly áprilisi 20,6 százalékos visszaesés mértékét – így 14,8 százalékos növekedést ért el 2019. áprilishoz viszonyítva. Az élelmiszeripar kibocsátása 12,9 százalékkal nőtt a tavaly áprilisi adatokhoz mérve.

A feldolgozóipar áprilisi kibocsátása 63 százalékkal, a járműgyártásé 342,5 százalékkal nőtt. A kiugró teljesítmény elsősorban a tavaly áprilisi gyárleállások okozta alacsony bázisérték eredménye – írták, sőt, ezzel együtt is még 10,1 százalékkal elmaradt a két évvel korábbitól szinttől. A közúti gépjárművek gyártásának termelési értéke mintegy tizennégyszeresére, a közútijármű-alkatrészek gyártásáé pedig több mint a háromszorosára emelkedett.

Az ipari export volumene 83,8 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál, a feldolgozóipar kivitele 85,4 százalékkal, ezen belül a járműexport több mint négyszeresére, 317,1 százalékkal nőtt. A számítógép-, elektronikai, optikai termékek kivitele 51,1 százalékkal emelkedett. A villamosberendezések kivitele 29,4 százalékkal, a gépi berendezéseké 37,7 százalékkal nőtt. A járvány előtti szinthez, 2019 áprilisához mérve a feldolgozóipar exportja 3,8 százalékkal nőtt.

Jól teljesített az euróövezet

A várakozásokkal összhangban meredek ütemben nőtt az ipari termelés áprilisban az euróövezetben, miután a koronavírus-járvány megfékezésével párhuzamosan újrainduló gazdaságokban megduplázódott a tartós fogyasztási javak előállítása. Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) tegnap kiadott jelentése szerint havi összevetésben szezonális kiigazítással számolva 0,8 százalékkal nőtt az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése.

Elemzők a márciussal megegyező értéket, 0,4 százalékos emelkedést vártak – írta a távirati iroda. Havi összevetésben a tőkejavak termelése 1,4 százalékkal, az energiáé 3,2 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkeké 3,4 százalékkal, a félkész termékeké pedig 0,8 százalékkal nőtt, míg a nem tartós fogyasztási termékek előállítása 0,3 százalékkal csökkent.

Kapcsolódó írásaink