Gazdaság

A gazdaságvédelem után az újraindításé a főszerep

Bodó Sándor: Már az elmúlt hónapokban is érdemben sikerült élénkíteni a foglalkoztatási szempontból hátrányos helyzetűek iránti munkaerő-piaci keresletet a programmal

A tavaszi foglalkoztatási adatok bizakodásra adnak okot, a következő hónapokban a munkaerőpiac érdemi fellendülésére számítunk – nyilatkozta lapunknak Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Beszélt a Vállalkozások munkaerő-támogatása programról is.

A gazdaságvédelem után az újraindításé a főszerep
„A magyar emberek munkából szeret-nének megélni, és nem segélyből”
Fotó: MH/Papajcsik Péter

– A korlátozások enyhítése mennyire befolyásolta a munkaerőpiacot?

– A járványhelyzet különböző mértékben érintette az egyes nemzetgazdasági ágakat. A foglalkoztatást tekintve a vírusválság a szállítást, raktározást, a turizmust és a feldolgozóipart viselte meg a legerőteljesebben. Megindult egy ágazati átrendeződés, amely az elmúlt egy évben komoly hatással volt a munkaerőpiac szerkezetére. A szektorok közötti munkaerő-áramlás nyertesei közé sorolható többek között a tudományos tevékenység, az informatikai és a pénzügyi szektorok, az építőipar és az egészségügy is.

A tavaszi foglalkoztatási adatok bizakodásra adnak okot, a következő hónapokban a munkaerőpiac érdemi fellendülésére számítunk. Az újraindítással beindulhatnak, ismét bevételt termelhetnek a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került iparágak. A nyári idénymunkák pedig még tovább növelhetik a foglalkoztatottságot. A munkaalapú gazdaság és társadalom kiépítésében elért eredmények a járványhelyzetben is fenntarthatónak bizonyultak. A tavaly júniusi foglalkoztatási mélyponthoz képest több mint százezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma hazánkban. A sikeres gazdaságvédelmi intézkedéseknek is köszönhetően tartósan 4,5 milliónál többen dolgoznak Magyarországon.

– Az elmúlt tíz év alatt Magyarországon 12-13 százalékról 3,5 százalék körüli szintre csökkent a koronavírus-járvány kitöréséig a munkanélküliségi ráta, hogy állunk most, hazai és nemzetközi összehasonlításban?

– Ebben az évtizedben dinamikus növekedés jellemezte a hazai foglalkoztatás alakulását. A sikeres magyar modell egyik legfőbb jellemzője, hogy egyszerre élénkíti a munkaerőpiac keresleti és kínálati oldalát. A magyar emberek munkából, és nem segélyből szeretnének megélni, kétezer-tíz után így a munkába állás támogatását helyeztük előtérbe, munkavállalási korú, de tartósan inaktív emberek tömegeit vezettük vissza a munka világába.

A gazdaságilag aktív népességet az elmúlt tíz év alatt mintegy négyszázezer fővel sikerült növelni. A foglalkoztatottak számában elért több mint kétszer ekkora növekmény javát pedig a versenyszféra adta. Az Európai Unió 27 tagállamának nyers munkanélküliségi mutatója a legutóbbi, márciusi adat szerint 7,5 százalék volt. Az európai átlagnál sokkal alacsonyabb, mintegy feleakkora a magyarországi ráta, ami mindössze négy százalékot tett ki az Euro­stat mérése szerint. Hazánk ezzel az unió negyedik legkedvezőbb mutatóját tudhatja magáénak.

– Mi a Vállalkozások munkaerőtámogatása program?

– A gazdaságvédelmi intézkedések után az újraindításé a főszerep, ezért a kormány a továbbiakban is érdemben ösztönzi a foglalkoztatás bővítését. A Vállalkozások munkaerő-támogatása program első körben az alacsony iskolai végzettségűek és 25 év alatti fiatalok elhelyezkedését segítette. Június elsejétől azonban szélesebb kör számára érhető el a program, amelybe a fiatal álláskeresők mellett nyártól minden, legalább egy hónapja regisztrált álláskereső bekapcsolódhat.

A támogatás mértéke teljes munkaidős foglalkoztatás esetén havonta a bérköltség – vagyis a bruttó munkabér és szociális hozzájárulási adó – fele, de legfeljebb százezer forint lehet. A foglalkoztatók az eddigi öt hónap helyett fél évig kaphatják az összesen így akár hatszázezer forintra rúgó támogatást.

– Milyen munkakörben tudtak elhelyezkedni a munkavállalók?

– Az álláskeresők bármilyen munkakörben elhelyezkedhetnek a program segítségével. Fontos, hogy a vállalkozásoknak nettó létszámbővítést kell végrehajtaniuk. A munkaadó vállalja azt is, hogy ebben az időszakban közös megegyezéssel nem szünteti meg a résztvevő munkaviszonyát. A cég működésével összefüggő okból nem mondható fel a programba bevont vagy a vele azonos, vagy hasonló munkakörben foglalkoztatott munkavállaló munkaviszonya sem a támogatás ideje alatt.

– Hány főnek segített mindez az elhelyezkedésben, és most is lehet rá jelentkezni?

– Már az elmúlt hónapokban is érdemben sikerült élénkíteni a foglalkoztatási szempontból hátrányos helyzetűek iránti munkaerő-piaci keresletet a programmal. A tavaly október óta elérhető lehetőség mostanáig több mint tízezer fiatal vagy alacsonyabb végzettségű álláskeresőt érintett. A ki-bővített feltételekkel pedig akár hatvanezer álláskereső elhelyezkedését is segíthetjük. A vállalkozások az illetékes járási hivataloknál igényelhetik a fél év alatt összesen akár hatszázezer forintos támogatást. A kormány változatlanul azon dolgozik, hogy minél többen munkába tudjanak állni, hiszen ez elengedhetetlen hazánk működéséhez és a gazdaság újraindításához.

Kapcsolódó írásaink

Óriási pénzekhez jutnak a hazai cégek

ĀGyörgy László: Magyarország kormányának az a célja, hogy minden korábbinál több cég jusson fejlesztési támogatásokhoz, főleg a legkisebb településeken azok a vállalkozások, amelyek eddig nem tudtak élni a pályázás lehetőségével