Gazdaság

Nőtt a személyi kölcsönök iránti kereslet

Lakossági hitelindex

Egyre népszerűbbek a személyi kölcsönök, amelyet a 2021. májusában közétett adatok alapján a mintegy 76,4 százalékos érték is mutat – írja a Bank360 lakossági hitelkeresleti indexe, azaz a hitelek iránti érdeklődést kifejező mutatója.

Májusban a lakáshiteleknél alacsony szinten stagnálást eredményezett a válsághelyzet, a személyi kölcsönök iránti érdeklődés kilőtt, és 2020 januárja óta a legmagasabb havi hitelkeresletet eredményezte. A személyi kölcsönök iránti online kereslet már a járvány előtti szintet is jócskán meghaladja, az ezt mutató alindex 118,3 százalékos – magyarázták.

Hozzátették: a lakáshitel iránti érdeklődés ezzel szemben még a hetven százalékot sem érte el májusban. A keresleti adatok alapján számolt folyósítás már közel esik a tényleges havi hitelkihelyezéshez. Az áprilisi folyósítási adatok szerint a személyi kölcsönökből 37,3 milliárd forintos összeget vettek fel a fogyasztók, míg a korábbi keresleti összefüggések alapján 38,8 milliárd forintos volumen adódott volna – tették hozzá.

Kapcsolódó írásaink