Gazdaság

Elkezdődik az újraindítási program

Az új konstrukciókkal a hazai vállalkozások fejlesztési elképzeléseinek megvalósulását támogatják, amik megőrzik a gazdasági szereplők működési stabilitását

A Széchenyi-kártya programban felső korlát nélkül áll rendelkezésre forrás, és az igénybecslések szerint ez akár kétezermilliárd forint is lehet.

Elkezdődik az újraindítási program
György László: A hitelek nettó kamata egy százalék alatt marad
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Júliustól startol a vállalkozásokat segítő Széchenyi-kártya újraindítási program – közölte tegnap az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). „A kormány célja, hogy a gazdaság újraindítása során a következő másfél évben annyi vállalkozást érjen el, amennyit az elmúlt harminc évben tizenöt évenként.

Ehhez összesen 587 milliárd forint értékben hirdetünk pályázatokat, és az önrész előteremtése valamint a fejlesztések megvalósulása érdekében megújulnak a Széchenyi-kártya program államilag támogatott, rendkívül kedvező kamatozású hiteltermékei is. A programban gyakorlatilag felső korlát nélkül áll rendelkezésre forrás, és az igény becslések szerint akár kétezermilliárd forint is lehet” – idézte a közlemény György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkárt.

A kormány a Széchenyi-kártya újraindítási programban a vállalkozások jelenlegi finanszírozási igényeit a Széchenyi-kártya újraindítási folyószámlahitel, a Széchenyi turisztikai kártya újraindítási program, a Széchenyi újraindítási likviditási hitel, a Széchenyi újraindítási beruházási hitel és ennek részeként az agrár Széchenyi újraindítási beruházási hitel, a Széchenyi újraindítási önerő kiegészítő Hitel, valamint a Széchenyi újraindítási lízingkonstrukció indításával segíti.

A megújult vállalkozói információs portálon, a Vali-n (Vali.hu) pedig minden vállalkozás három kattintás után megtalálhatja a számára igénybe vehető államilag támogatott hitelt, és el is kezdheti a hiteligénylést – emlékeztetett György László.

Az új konstrukciókkal a hazai vállalkozások fejlesztési elképzeléseinek megvalósulását támogatjuk, amelyek a gazdasági szereplők működési stabilitásának megőrzése mellett hozzájárulnak az új munkahelyek létrehozásához és a termelékenység növekedéséhez – áll a közleményben.

A program újonnan bevezetett konstrukcióihoz a kormány kamattámogatást, kezelésiköltség-támogatást, továbbá kezességi díjtámogatást és a Széchenyi turisztikai kártya újraindítási program keretében továbbra is költségtámogatást biztosít. A termékek nettó kamata így egy százalék alatt marad. A hiteldöntések meghozatalára – amennyiben minden dokumentáció hiánytalanul rendelkezésre áll – a pénzügyi intézményeknek legfeljebb harminc nap, illetve beruházási típusú hitelek és a lízingkonstrukció esetén legfeljebb hatvan nap áll rendelkezésükre – írta az ITM.

Többet tehetnek vevőik biztonságáért a kereskedők


A vásárlók érdekében bővíti a fogyasztóvédelem eszközrendszerét a piacfelügyeleti törvény júliusban hatályba lépő módosítása – közölte tegnap az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Az ágazati stratégiai céloknak megfelelően a termékek visszahívásában is erősödik a vállalkozások önkéntes intézkedéseinek szerepe. A cégek a kockázatosnak talált árucikkeket a hatóság jelzése nyomán akár meg is semmisíthetik. Az önkéntes intézkedésekkel megspórolják maguknak a hatósági eljárás adminisztrációs és anyagi terheit. Ha határidőben mégsem lépnek, bírságot szabhatnak ki rájuk – írták.

Az ITM akkreditált vegyipari és műszaki laboratóriumai minden évben több ezer, kereskedelmi forgalomban elérhető árucikk termékbiztonsági vizsgálatát végzik el. A laborvizsgálatok a ránézésre meg nem állapítható veszélyforrások, kockázatok feltárását szolgálják. A folyamatos fogyasztóvédelmi jelenlét elsődleges célja, hogy a magyar családok minden elemében biztonságos kínálatból válogathassanak az üzletekben, web­áruházakban.
(ZD)

Mintegy 2600 milliárd forint segíti a kkv-szektort

A következő másfél éves újraindítási periódusban hozzávetőlegesen kétezerhatszáz-milliárd forint áll rendelkezésre a mikro-, kis- és középvállalkozások számára – mondta a gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár tegnap Szolnokon.

György László a mikro-, kis- és középvállalkozásokat segítő országos szakmai roadshow szolnoki állomásán továbbá elmondta: a kétezerhatszáz-milliárd forintból hatszázmilliárd forint a vissza nem térítendő támogatás és kétezermilliárd forint az a kedvezményes, csaknem nullaszázalékos kamatozású hitel, amelyet az állam kamattámogatással dotál – tette hozzá.
(ZD)

Kapcsolódó írásaink

Sikeres a Széchenyi Kártya Program

ĀTavaly különösen jelentős volt az érdeklődés, a krízishitelek árazása rendkívül kedvező, a finanszírozási célokat kibővítették a klasszikus termékekhez képest