Gazdaság

Új helyszínekkel startolt a fogyasztóvédelem vakációs ellenőrzéssorozata

A biztonságos kikapcsolódás érdekében

A hatósági szakemberek hosszú ideje visszatérő vendégnek számítanak a nyári nyitás előtt álló kaland- és aquaparkokban.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából ugyanígy minden évben ellenőrzik a szünidei gyermektáborokban működő szórakoztatási célú eszközöket. A családok biztonságos kikapcsolódása érdekében idén először a kültéri kondi­parkokban és a mászóösvényeknél is vizsgálták az üzemeltetés körülményeit, a felhasználók megfelelő tájékoztatását – közölte a tárca tegnap a Magyar Hírlappal.

A közlemény szerint az április–májusban lefolytatott országos piacfelügyeleti ellenőrzés a szabadtéri sport- és fitneszeszközökre és a vasalt utakra terjedt ki. Kondi­parkokat az ország minden területén találni, még a legkisebb településeken is. A via ferrata (vasalt út) biztosítókötélből és egyéb rögzített mászószerelvényekből áll, útvonala jellemzően sziklás terepen vezet.

Ilyen mászóösvényből egyelőre négy működik idehaza, a Cuha-völgyben, Cseszneken, Sárospatakon és Tatabányán. Fokozott veszélyt jelenthet, ha ezeknek a pályáknak és eszközöknek nem megfelelő a szerkezeti kialakítása, stabilitása, ha az üzemeltetésük vagy meghibásodás esetén a javításuk kívánnivalót hagy maga után. Ellenőrzésükre egy tavaly novemberben hatályba lépett jogszabály biztosított hatáskört a fogyasztóvédelmi hatóság számára – áll a közleményben.

Kapcsolódó írásaink