Gazdaság

Még tovább emelkednek a lakásárak

Idén aligha várhatunk árcsökkenést, hiszen az Otthonteremtési Program támogatási elemei fellendítették az első fél évet, s ez várhatóan kitart az év hátralevő részében is

Elmaradt a tavalyi évben jósolt recesszió, a NAV tavalyi forgalmi adatait feldolgozó OTP Lakóingatlan Értéktérképből kiderül, hogy nincs vége az áremelkedésnek, hiszen éves összevetésben minden településtípus esetén drágultak a lakások.

Még tovább emelkednek a lakásárak
A belvárosi lakások árnövekedése lassult, a külkerületek jobban drágultak
Fotó: MH/Katona László

A 2020-as év nem várt fordulatokat hozott a lakáspiacon, noha tavaly országosan tizenkilenc százalékkal esett vissza a forgalom, leginkább a világjárvány kirobbanása miatt. Az ezzel egy időben jósolt recesszió azonban elmaradt, hiszen az országos lakásárszint 9,1 százalékkal nőtt 2019-hez képest, derül ki a NAV tranzakciós adatait feldolgozó OTP Lakóingatlan Értéktérkép friss elemzéséből.

Az előrejelzéseket nagymértékben befolyásolta, hogy tavaly negyedévről negyedévre pozitív és negatív irányba is elmozdultak a lakásárak a korábban tapasztalt folyamatos áremelkedéshez képest, ám az egész évet tekintve továbbra is minden településtípus esetén drágult az ingatlanpiac.

Budapesten a belvároshoz közeli kertvárosi lakóingatlanok lehetnek a legértékállóbbak. Az országos átlaghoz képest a fővárosban jóval kevesebb, mindössze háromszázalékos volt az áremelkedés. Budapesten az átlag négyzetméterár 657 ezer forint volt, ám kerületi szinten vizsgálva megállapítható, hogy rendkívül széles volt a megoszlás: az V. kerületben egy év alatt mind­össze 1,2 százalékkal nőtt az átlagár, tartva magát a sereghajtó szerepében az áremelkedés terén.

Szintén a lista utolsó negyedében kullognak az egyéb belvárosi, VI., VII. és VIII. kerületek, két százalék alatti drágulással, míg a rangsor elején álló XXIII. kerület esetében a növekedés 17,4 százalékos volt.

A korábbi években is már jelen volt a peremkerületek belvároshoz képest nagyobb ütemű drágulása. Erre a tendenciára 2020-ban csak ráerősített a járványhelyzet az Airbnb-piac visszaesésével és az otthoni munkavégzés térnyerésével – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Hozzátette: hosszú távon az olyan kertvárosi(as) lokációk lehetnek leginkább értékállók, ahonnan könnyen, gyorsan elérhető a belváros, a munkahelyek.

A megyei átlagárak alakulására – Somogy kivételével – természetesen nagy hatással vannak a megyeszékhelyek átlagárai. Az immár második éve legdrágább – Székesfehérvárt és Veszprémet csak hajszállal megelőző – Debrecenre egyfajta kelet-magyarországi ré­giós fővárosként lehet tekinteni. A cívisváros számos újlakás-projekttel és fejlett helyi iparral vonzó célpont a lakáskeresőknek. A megyeszékhelyek árváltozását ille­tően Szekszárd mellett még az egyébként átlagárrangsort záró Salgótarján szerepelt az élen tizenöt százalék feletti növekedéssel.

Ebben az évben aligha várhatunk árcsökkenést, hiszen az Otthonteremtési Program januárban bevezetett új támogatási elemei és az ötszázalékos újlakás-áfakulcs visszavezetése jelentősen fellendítették az első fél évet, amely tendencia várhatóan kitart az év hátralevő részében is. A pozitív előrejelzést természetesen nagyban befolyásolhatja újabb járványhullámok esetleges érkezése – összegezte Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Kapcsolódó írásaink