Gazdaság

A bérleti idő hosszától függhet a megvásárolható bérlakások ára

Műemlékvédelmi szempontok

Attól függ egy megvásárolható bérlakás árkedvezményének mértéke, hogy  milyen hosszan bérelte azt a lakója. A többi között ezt is tartalmazza az a módosító csomag, amelyet az Ország­gyűlés törvényalkotási bizottsága fogadott el tegnap az állami vagy önkormányzati tulajdonú bérlakások elidegenítéséről szóló előterjesztéshez.

Ahogy azt már kormánypárti politikusok jelezték, Böröcz László (Fidesz) eredeti előterjesztéséhez képest szűkül azok köre, akik megvásárolhatják állami vagy önkormányzati bérlakásukat az előterjesztésnek megfelelően: ez csak világörökségi helyszínen és védőövezetében lesz lehetséges. Olyan lakásokra vonatkozik majd a jogszabály, amelyeket például a műemlék jellegük miatt korábban nem lehetett megvásárolni.

Csak azok vehetik meg az ingatlant, akik már legalább öt éve bérlik, és 2020 év végén már fennállt egy határozatlan idejű bérleti jogviszonyuk. Az ugyanakkor nem feltétel, hogy a lakás önálló ingatlanként szerepeljen a nyilvántartásban. Aki legalább 25 éve bérli a lakást, az a forgalmi érték 15 százalékáért veheti meg. Nem veheti meg viszont az, akinek a megelőző egy évben legalább háromhavi lakbértartozása volt. A megvásárolt lakásokat négy évig nem lehet eladni.

Kapcsolódó írásaink

Még tovább emelkednek a lakásárak

ĀIdén aligha várhatunk árcsökkenést, hiszen az Otthonteremtési Program támogatási elemei fellendítették az első fél évet, s ez várhatóan kitart az év hátralevő részében is