Gazdaság

Emlékérmét bocsát ki az MNB Győr királyi várossá válásának 750. évfordulójára

A Magyar Nemzeti Bank Győr királyi városi rangra emelésének 750. évfordulója alkalmából különleges, az évfordulóra utaló 750 ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a mai napon. Az emlékérme kivételesen magas, 40 000 db-os példányszámban jelenik meg. Az emlékérmét a győri kötődésű Lebó Ferenc szobrászművész tervezte.

Emlékérmét bocsát ki az MNB Győr királyi várossá válásának 750. évfordulójára
A különlegesen magas, 40 000 darabos példányszámban megjelenő emlékérme 750 Ft-os névértékével is az évfordulóra utal
Fotó: MNB

Győr Magyarország egyik legrégibb múltra visszatekintő városa, Nyugat-Magyarország egyik gazdasági, szellemi, kulturális és hitéleti, valamint sportközpontja, Győr-Moson-Sopron megye székhelye. A települést Szent István világi és egyházi központtá tette, amikor ispánságot, illetve püspökséget alapított itt. A folyók városaként is ismert Győr jelentőségét kedvező földrajzi fekvésének is köszönhette.

V. István 1271-ben Győrt a királyi városok sorába emelte, amivel Győr megkapta az Árpád-korban elérhető legmagasabb rendű jogot: a polgárság szabad bíróválasztási, vámmentességi, vásártartási és árumegállító jogot nyert. A török időben végvárként jelentős katonai szerepet töltött be.

A 17-18. században az erőddé alakult középkori városmag átépülésével Magyarország egyik legszebb barokk városává vált. A 19. század végén ipari központtá fejlődött, és az akkor kivívott jelentős szerepet máig őrzi. Győr királyi városi rangra emelésének 750. évfordulója alkalmából az MNB színesfém emlékérmét bocsát ki 750 éves Győr megnevezéssel.

A különlegesen magas, 40 000 darabos példányszámban megjelenő emlékérme 750 Ft-os névértékével is az évfordulóra utal. A jegybank az emlékérmék figyelemfelkeltő, ismeretterjesztő szerepét kihasználva, a megyeszékhely történelmi múltjára, a hagyomány- és értékőrzésre kívánja felhívni a figyelmet.

Az emlékérmék mindennapi fizetési forgalomban való használata kerülendő. A rajtuk szereplő névérték szimbolikus jelentőséggel bír, de ezen érmék gyűjtői értékének megőrzését is szolgálja.

Az emlékérme előoldalán központi motívumként Győr város történelmi múltjára utaló logó jelenik meg, alatta a „GYŐR" felirattal. A logó kakas motívuma a város egyik jelképét, a vaskakast, illetve annak legendáját idézi meg. Sokak számára a szabadság, a győzelem, a bátorság és a leleményesség diadalának a szimbóluma, hiszen 1598-ban a vaskakas „megszólalása" után sikerült a keresztény csapatoknak visszafoglalniuk a várat a törököktől.

A központi motívumot gyöngysor övezi, melyen kívül találhatóak az emlékérme kötelező elemei: köriratban, fent a „MAGYARORSZÁG" felirat, lent a „750" értékjelzés és a „FORINT" felirat, középre szerkesztve, vízszintesen bal oldalon a verés helyére utaló „BP." verdejel, jobb oldalon a „2021" verési évszám. Az emlékérme hátoldalán központi motívumként a Győr város 750. évfordulójára utaló jubileumi logó látható. A logó részeként megjelenő bástyamotívum, a város török időkben betöltött harcászati szerepére utal.

Az előoldal kompozíciójához hasonlóan az éremképet belső gyöngysor tagolja. A gyöngysoron kívül köriratban az „V. ISTVÁN 750 ÉVE ADOMÁNYOZOTT KIRÁLYI VÁROSI JOGOKAT GYŐRNEK" felirat olvasható, melyet egy-egy pont határol. A pontok között, lent, középen látható az emlékérmét tervező Munkácsy-díjas szobrászművész, Lebó Ferenc mesterjegye.

A színesfém emlékérme 75% réz, 4% nikkel és 21% cink ötvözetéből készült, súlya 9,4 gramm, átmérője 29,5 mm, széle recézett. Az emlékérme ezúttal is korlátozott, de kivételesen nagy példányszámban jelenik meg, összesen 40 000 darab készíthető verdefényes kivitelben.

Az emlékpénzek értékközvetítő és ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében, a „750 éves Győr" emlékérme a rendelkezésre álló készlet függvényében 2021. június 10-től a kibocsátást követő egy évig névértéken vásárolható meg a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.), illetve a webáruházában.

Kapcsolódó írásaink