Gazdaság

Kedvezőbbé váltak az aranykalászos gazdaképzés feltételei

Könnyebbség a földet vásárló embereknek

Az új szabályozás alapján nem kell jogosítvánnyal rendelkezni az aranykalászos gazdatanfolyam elvégzéséhez – mondta Nagy István agrárminiszter tegnap a távirati irodának.

Kedvezőbbé váltak az aranykalászos gazdaképzés feltételei
Nagy István: Jogosítvány nélkül is megszerezhető a képesítés
Fotó: MH/Katona László

A tárcavezető kiemelte, hogy a kormány ezzel a könnyítéssel is a mezőgazdaságban elhelyezkedni kívánókat segíti. Az aranykalászos gazdatanfolyam az elmúlt évek keresett képzési formája. A gazdaképzést oktató tanfolyamokat az új felnőttképzési törvény továbbra is tartalmazza, igaz, némi módosítással. Az aranykalászos gazdatanfolyamot korábban OKJ képzésként hirdették a képzőhelyek, 2021. január 1-jétől ez a képzés önállóan már nem, csupán egy szakmához kapcsolódóan, részszakmaként végezhető el.

A képzés időtartama nem változott – részletezte a miniszter. Könnyítést jelent azonban, hogy ez évtől, tehát 2021-től az aranykalászos gazda szakmai és vizsgakövetelménye szerint a vizsgára bocsátásnak már nem feltétele, hogy a képzésben részt vevő érvényes vezetői engedéllyel rendelkezzen, vagyis az idei évtől már jogosítvány nélkül is megszerezhető az aranykalászos gazda képesítés – hívta fel a figyelmet Nagy István. Ez az egyszerűsítés azok számára is könnyebbséget jelent, akik földet szeretnének vásárolni.

A termőföldvásárlásra vonatkozó jogszabályok ugyanis előzetes feltételként megfelelő szakmai képesítés meglétét írják elő. Ilyen képesítés többek között az aranykalászos gazda, ennek megszerzéséhez pedig a jövőben már nem szükséges, hogy az érintett jogosítvánnyal rendelkezzen – tette hozzá a tárcavezető. Az érintett felnőttképzőket a Pest Megyei Kormányhivatal tartja nyilván. 

Kapcsolódó írásaink

Modernizáció és gazdálkodás

ĀA Vidékfejlesztési Program keretében érkező több ezer milliárd forint új távlatokat nyithat a gazdák előtt, amivel a teljes magyar agrárium versenyképessége növelhető