Gazdaság

Májusban a központi alrendszer 269 milliárd forintos hiánnyal zárt

Az államháztartás központi alrendszere 269,0 milliárd forintos hiánnyal zárt májusban, ez 55,1 milliárd forinttal alacsonyabb az előző év azonos időszaki hiánynál - közölte a Pénzügyminisztérium kedden az előzetes adatokat.

A tárca közleménye szerint az első öt hónapban a hiány 1312,6 milliárd forint volt. Az államháztartás központi alrendszerén belül a központi költségvetés 1171,0 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 155,0 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 13,4 milliárd forintos többletet értek el az idén az első öt hónapban.

Január-májusban magasabban teljesültek a társasági adóból, az általános forgalmi adóból, a személyi jövedelemadóból és a társadalombiztosítási járulékból származó bevételek az előző év azonos időszakához képest - ismertette a minisztérium. Elmaradtak viszont az előző évi május végi összegtől a szociális hozzájárulási adóból származó bevételek - tették hozzá.

A tárca felhívta a figyelmet arra, hogy a bevételek alakulását jelentősen befolyásolja a koronavírus-járvány gazdasági hatása, a bevezetett munkaadói kedvezmények, a szociális hozzájárulási adó 17,5 százalékról 15,5 százalékra csökkentése, valamint a magasabb bérkiáramlás, az átlagkereset növekedése.

Az idei évi költségvetési törvény módosítását az Országgyűlés május 26-án fogadta el - idézte fel a PM. A módosítás fő eleme a gazdaság újraindításához szükséges források biztosítása, úgy hogy közben az adósságráta is csökkenjen. Arra is kitértek, hogy a módosított költségvetési törvény szerint a GDP-arányos államadósság a 2020. év végi 80,4 százalékos szintről az idei év végére várhatóan 79,9 százalékra csökken, valamint az új, uniós módszertan szerinti államháztartási hiánycél a GDP 7,5 százalékára módosult.

A PM rámutatott: a 2021-es költségvetés fókuszában a gazdaság mielőbbi újraindítása áll, a kormány célja, hogy mindenki, akit a járvány nehéz helyzetbe hozott talpra állhasson. Ennek eredménye többek között az is, hogy 2021 első negyedévében az előző negyedévhez képest Magyarország bruttó hazai terméke 2 százalékkal nőtt - fűzték hozzá.

Kapcsolódó írásaink

Elfogadták a jövő évi költségvetés főösszegeit

ĀA Ház elfogadta a jövő évi adótörvény-változásokat - Jövőre már három hónap késedelem után megelőlegezi az állam a gyerektartást - Elfogadták a paksi bővítés finanszírozási szerződésének módosításáról szóló jegyzőkönyvet